HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Gehaktballen met rode curry en tomaat

Let’s talk gehaktballen, mensen. Het is wel geen woensdag maar kom op, elke dag is gehaktballendag als we diep in ons culinaire gevoelsleven kijken. De lentezon schijnt en zet onze klok een maand vooruit? Gehaktballen. Nederland heeft diep ondergronds een watertekort? Gehaktballen. En ik waag me niet aan de politiek in deze kolommen, maar daar rollen duidelijk te weinig gehaktballen – mag ik het bij deze hint laten?

De gehaktbal is het enige vlees (of nepvlees, doorhalen wat enzovoorts) waaraan je smaak kunt toevoegen. Heus. Dagenlang marineren in rode wijn doet wel iets qua sappigheid aan brokken beest, maar smaak krijg je dat spierweefsel niet in, om maar te zwijgen over rubs of kruidenmengsels of natte dressings: al die spielerei blijft aan de buitenkant. Onderzoeksteams hebben middels proefboringen vastgesteld dat reeds op enkele millimeters diepte slechts smaakcomponenten van de samenstellende spierweefsels te vinden zijn; alleen zout ziet op de langere duur kans zich te nestelen, mits er gepekeld wordt.

Nee, dan gehakt. Daar kneed je huppetee alles doorheen wat je lekker vindt. In een bui van lentekolder greep ik naar de Thaise rodecurrypasta en verlevendigde er een stel ballen mee. Een louterend smaakeffect was mijn deel, vandaar dat ik de instructies graag met u deel. Erbij kwam een tomatensaus met flink gember, een smaakmaker waaraan ik me de laatste tijd vaak vergrijp – roep maar als het u al te veel wordt.

 

Gehaktballen met rode curry en tomaat

Hoofdgerecht voor 4

 

400 gr half-om-halfgehakt

4 eetlepels Thaise rodecurrypasta

circa 6 eetlepels paneermeel

1 ei

3 tenen knoflook

5 cm verse gember

4 lenteuien

5 eetl. olie

2 blikken tomatenblokjes

1 eetlepel suiker

3 eetlepels Thaise vissaus

 

Meng het gehakt met de helft van de currypasta, het paneermeel, het ei en een klein beetje zout (de currypasta bevat ook al). Kneed er met natte handen 8 ballen van.

Hak knoflook en gember naar verkiezing fijn of grof. Snijd de lenteuien fijn en houd wat donkergroen apart.

Verhit wat olie in een koekenpan en braad er de gehaktballen rondom bruin in aan. Bak de knoflook, gember en lenteui (minus het donkergroen) wat later mee tot de knoflook goed kleurt. Schenk dan de tomatenblokjes rondom de ballen en roer er de resterende currypasta, de suiker en wat zout door. Laat zachtjes 15 minuten pruttelen en draai de ballen af en toe om. Breng de saus voor het serveren op smaak met vissaus. Garneer met het groen van de lenteui.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28-7 vrijdag 2-8) geef ik een vrolijke cursus eetschrijven in de Ardèche. Lichtvoetiger dan de ‘echte’, want het is vakantie natuurlijk. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.