Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Gemarineerd buikspek met gedroogde pepers

Ja, nu zult u toch een keer naar de toko moeten. Of de Oosterse supermarkt, zoals er rond de grote steden meer en meer verschijnen. Dat is voor kookliefhebbers een aangenaam uitje. Die in Amsterdam-Noord bijvoorbeeld bezoek ik pakweg twee keer per jaar en dan slalom ik tussen de immense schappen, eerst alle verse groenten, de vis en het vlees, dan de koelvitrines en vervolgens de straten vol met houdbare ingrediënten, Chinees, Thais, Vietnamees, Indiaas, Surinaams, Koreaans en Japans. Aan het eind staan vriezers met nog meer spul, zeefruit, worst, gevulde pasteitjes en ga maar door. Luilekkerland, met als extra opwindend gevoel dat ik van driekwart van de spullen niet begrijp waarvoor ze zijn en wat ik ermee moet. Spanning en sensatie, onduidelijke vermoedens van, of eigenlijk vooral hoop op nieuwe smaakervaringen doen me kruipen langs de schappen, etiketten lezen en er doorgaans slechts de helft van begrijpen. Vervolgens koop ik een trits spullen die gaan verstoffen in de voorraadkast. Er zijn websites die opheldering bieden, maar daar kijk ik te weinig naar. Hoe dan ook, dit keer hebt u gedroogde rode pepers nodig, niet die kleine Italiaanse maar grote, zeer donkerrood en geurig. Die geven een diepe, bronstige toon aan een gerecht, heel anders dan het verse werk.

 

Gemarineerd buikspek met gedroogde pepers

Hoofdgerecht voor 4

 

400 g speklap

6 gedroogde grote rode pepers

1 steranijsje

2 tenen knoflook, fijngehakt

4 eetlepels lichte sojasaus

1 eetlepel suiker

 

We doen het op z’n Aziatisch vandaag: eerst garen we het vlees in vocht, daarna gaan we roerbakken.

Breng een pannetje water met zout aan de kook en leg er het vlees in. Het water gaat van de kook af en dat is goed. Gebruik een verdeelplaatje en laat het tegen de kook aan gaar ‘broeien’ in een half uur.

Knip de pepers elk in drie stukken. Tik er de zaadjes uit, knijp om dat te vergemakkelijken. Week ze in een beetje heet water.

Snijd de speklappen in prettige stukjes, het formaat waarvan je denkt dat je met eetstokjes kunt eten. Doe ze in een kom met de steranijs, knoflook, sojasaus en suiker om te marineren. Een half uur is goed, meerdere uren is beter.

Verhit een wok, doe er de olie in en voeg het buikspek, de marinade en de uitgelekte pepers toe. Roerbak tot het mooi kleurt.

Ik at het met ook geroerbakte spitskool met oestersaus en uiteraard rijst. Wijn: Pinot Gris uit de Elzas.

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.