Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Gemarineerde biefstukspiesjes

‘Satésaus! Waar is de satésaus?!’ De vrouw moest zich bukken om door het loket van het selfservicerestaurant de eventuele koks te bereiken. Het was in Luxemburg en bij het aanbod waren ‘brochettes de boeuf’, spiesjes met rundvlees. Maar voor sommige Nederlanders is elk stokje vlees saté. Het culinaire leven is vluchtig, want in de jaren 70 deden de Joegoslavische restaurants het geweldig, waar je steevast sjaslik kreeg. Zonder pindasaus.

Bij mijn weten vinden Zuidoost-Aziaten (een onverantwoord grote vergaarbak, jaja) pindasaus passen bij saté van kip en (op Bali) varkensvlees. Bij ander vlees wat anders.

Vlees op stokjes is een mooie uitvinding. Ik herinner me piepkleine spiesjes bij een straatrestaurantje in Izmir, elk met drie piepkleine stukjes lamsvlees en op het eind een even groot brokje vet. Zonder saus; het vet was er voor de smeuïgheid.

In Bangkok kreeg ik de heet geroosterde stokjes met hun zoete sojasaus mee in een plastic zakje; ze daaruit eten zonder morsen en vlekken was nog een hele toer.

Een algemeen kenmerk van spiesjes lijkt dat de stukjes vlees klein zijn. Erg klein soms. Nee, ik heb niet in Argentinië gekeken. Ik vind dat kleine fijn. En ging zelf aan de slag met een stukje biefstuk. Wat is het trouwens een zegen dat we tegenwoordig van die houten spiesjes met een handvatje hebben! Het stokje is niet rond zoals dat van een satéprikker, want daaraan draait je vlees altijd als je het wilt omkeren.

 

Gemarineerde biefstukspiesjes

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

200 g biefstuk

1 eetl. sambal manis

3 eetl. ketjap manis

Sap en rasp van 1/2 limoen

1 teen knoflook uit de knijper

2 cm gember, geraspt

1 mini-romaine

granaatappelpitjes

houten spiesjes

 

Snijd het vlees aan dobbelsteentjes. Roer sambal, ketjap, limoensap en -rasp, knoflook en gember door elkaar en meng er het vlees door. Laat een kwartier tot een half uur marineren, maar ga niet verder: het limoensap gaart anders het vlees te veel.

Snijd het kropje minisla in de lengte door en daarna dwars in zeer dunne reepjes. Als je vermoed dat het van de volle grond komt is wassen en drogen nodig.

Verhit een grillpan tot zeer heet en rijg telkens 3 stukjes vlees aan een spiesje. Kwast de pan dun in met wat vettigheid en rooster er het vlees op, maar zeer kort: 1 minuut per kant is genoeg. Serveer op de sla en garneer met granaatappelpitjes. Erbij: gebakken groenten met sesamolie. En goed bier.

Op 13 maart 2023 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 16 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Eén reactie op “Gemarineerde biefstukspiesjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.