Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Geroosterde bataat met spinazie en gedroogde tomaat

Beginnen we met een probleem: paarse bataten zijn steviger dan oranje. Bataten zijn zoete aardappelen en ze bestaan in twee varianten; de kleuren betreffen de binnenkant. Aan de buitenzijde zie je niks. En wat nou het hinderlijke is: paarse zijn lekkerder terwijl je overal oranje koopt. Dat wordt dus vragen bij de groenteman en zeuren op de markt – bij de supermarkt kunnen we het wel vergeten. Misschien dat we bij toko’s en andere tropische winkels succes hebben.

Waarom ik de productinformatieve aanloop maak? Omdat ik wil voorsorteren op mijn bijdrage aan een wat vleesarmere kerst. Overigens smaakt het op 24 december ook uitstekend, net als op 27, 28 enzovoorts. Want de rauwe realiteit fluistert dat a) half Nederland toch vooral carnivoor gaat gourmetten naast de kerstboom en dat b) ook de rest voor het overgrote deel vlees eet, flexitariërs als ik incluis. Met kerst doen we ouderwets, zijn we weer de kinderen van ooit, leven we even alsof de buitenwereld niet bestaat en we alleen verantwoording hebben voor het welzijn van ons kleine kringetje.

 

Geroosterde bataat met gebakken spinazie en gedroogde tomaat

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 zoete aardappelen (liefst paarse)

genoeg uitstekende olijfolie extra vierge

1 teen knoflook, geplet

1 pak diepvries bladspinazie, ontdooid

8 gedroogde tomaten op olie

stuk of 16 ontpitte taggiasche-olijven (of anders Griekse)

250 ml Griekse yoghurt

 

Was de bataten en snijd ze in de lengte doormidden. Bestrooi de snijkant met wat zout en zet minimaal 10 minuten weg. Zet de oven aan op 180 graden. Vet de bataten in met een beetje olie en leg ze met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal. Braad ze 30 minuten in de oven.

Bak de knoflook in 4 eetlepels olijfolie tot hij kleurt en gooi de teen weg. Bak de spinazie in de olie tot hij slinkt en glanst. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de tomaten ondertussen in dunne reepjes. Roer de yoghurt los met een snuf zout. In de zomer zou ik hebben gezegd: roer wat geperste knoflook erdoor, maar dat voelt niet erg decemberachtig, laat staan kerstig.

Bataten op de borden, spinazie erop/ertegenaan, lik yoghurt er artistiek bij, garneren met tomaat en olijven en nog een sliertje olie, dat is het wel zo’n beetje.

Timing voor kerst: de bataten zijn op 50 graden in de oven een poos warm te houden en de spinazie warm je weer even op in de koekenpan. Wijn erbij: weissburgunder/pinot blanc.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.