Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Geroosterde pompoen met gebakken andijvie

Treden wij dan gezamenlijk weder het pompoenseizoen binnen. Je weet wel, die dingen waar men soep van maakt, en soep, en soep. Langs de weg tussen Heemskerk en Castricum, waarlangs wij rijden om straks te gaan duinwandelen, troeven telers elkaar af met gigantische exemplaren, trots uitgestald op stellingen, met daarbij lokkende verkoopwoorden. Die op mij niet werken, gezien de afstotelijke omvang van de handel. Hun pompoenen moeten wel tien kilo wegen, of twintig.

Ik heb liever kleintjes. Ik weet niet zeker of het hetzelfde werkt als bij courgettes, waar kleine exemplaren duidelijk beter smaken dan grote. Maar beide vruchtgroenten zijn nauw verwant. De Italianen laten dat horen: zucca voor pompoen, zucchina voor de courgette. Het aardige voor de liefhebbers van zoete soep: pompoen smaakt zoet. Net als de tomatensoep van de buurtchinees, waar bij mijn weten appelmoes doorheen gaat.

Er is een manier om balans te brengen in het te zoete pompoense leven, door pittigheid en knoflook in te zetten. Gember, ook goed, maar dan liefst rauw, als hij nog een beetje gromt en bijt. Of je laat pompoen geen solo zingen maar een duet. Of trio. Medemusici zijn dit keer andijvie en linzen. Die laatste liefst zelfgekookt, maar ach, voor zo weinig is blik ook wel erg handig.

 

Geroosterde pompoen met gebakken andijvie

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

½ pompoentje

genoeg olijfolie extra vergine

1 teen knoflook, geperst

1 gulle snuf chilivlokken

½ krop andijvie

1 rode ui, in dunne halve plakken

200 g gare linzen

150 g Griekse yoghurt

1 gulle snuf oregano

 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwijder de pitten van de pompoen en snijd hem in kleine blokjes. Hussel die met zout, wat olijfolie, knoflook en chilivlokken in een ovenschaal. Rooster 15 minuten in de oven.

Was de andijvie grondig en snijd hem klein. Droog in de slacentrifuge. Bak de ui in een sliert olijfolie glazig en voeg de andijvie toe, plus wat zout. Laat bakkend slinken onder een deksel.

Warm de linzen, giet goeddeels af, proef en breng op smaak met zout (de naar het Voedingscentrum buigende industrie maakt blik en pot tongtergend flauw) en olijfolie.

Roer de yoghurt los met wat zout, oregano, peper en een eetlepel of 2 olijfolie. Bouw een prettig uitziend geheel van linzen en gebakken andijvie en verdeel er de pompoen naast of over. Rest nog alles te verrijken met een extra straaltje olijfolie. Geef de yoghurt erop of ernaast. Wijn: lichte rode, bardolino of beaujolais.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.