Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Gesmoorde venkel met vijfkruidenpoeder en walnoten

Tjatjatja, wat zullen we eten?

Tjatjatja, wie kan dat weten?

Wie is de man die mij dat zeggen kan?

De groenteman!

(…)

Nee! Niet opnieuw ‘tjatjatja’! Alleen drie pianoakkoordjes in het ritme!

Jongere lezers snappen hier de krullen van, maar voor mensen van de meer coronagevoelige leeftijd is het deuntje een warme herinnering aan De groenteman, een voedselvoorlichtend radiorubriekje, compleet met receptsuggestie op dicteersnelheid, dat van de jaren 50 tot 1979 dagelijks werd uitgezonden.

Is het niet tijd dat De groenteman weer uit de mottenballen komt, in onze vleesverlatende tijden? Nederland heeft een oude reputatie als groente-etende natie. Wij hadden altijd al flink keus en in menig gezin was groente het bepalende thema van het avondeten, niet het vlees: ‘Wat eten we?’ ‘Bloemkool!’ Niet voor niets was en is Nederland een van de grootste spelers op het terrein van de groenteveredeling, en dat al sinds de late middeleeuwen.

Ik heb er geen zware research op toegepast, maar ik denk dat venkel niet in De groenteman voorbij gekomen is. Populair in Italië, bij ons een betrekkelijke nieuwkomer. En onderstaande bereiding was vast ook te exotisch.

 

Gesmoorde venkel met vijfkruidenpoeder en walnoten

Groentegerecht/half hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 flinke venkelknol

1 teen knoflook, gehakt

3 eetlepels olie

1 rode ui, grof gesneden

4 eetlepels droge sherry of witte wijn

1 theelepel maïzena

2 eetlepels lichte sojasaus

1 theelepel suiker

1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder

50 g gepelde walnoten, grof gehakt

 

Verwijder van de venkel de harde stelen. Snijd de knol in de lengte in vieren, verwijder de harde kern en snijd de rest in reepjes of stukjes van een aangenaam hapklaar formaat. Bewaar het gevederde groen voor de versiering, later.

Fruit de knoflook in de olie eventjes tot hij geurt. Voeg dan de ui en venkel toe, plus de sherry, 2 eetlepels water en wat zout. Sluit de pan en smoor de venkel beetgaar in circa 15 minuten. Schep tussentijds een keer om.

Roer de maïzena los met de soja, de suiker en het vijfkruidenpoeder en voeg bij de venkel. Verhit al omscheppend nog 1 minuut. Controleer op smaak – moet er zout bij, zwarte of rode peper, meer vijfkruidenpoeder? – en meng er de walnoten door. Garneer met het achtergehouden groen.

Met nog een groentegerecht en rijst erbij is het een hoofdgerecht. Maar iets van vlees kan ook natuurlijk.

Onthoud het goed, onthoud het goed, ’t is de groente die ‘t ‘m doet! – dangdangdang!

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Gesmoorde venkel met vijfkruidenpoeder en walnoten

  1. Beste Onno
    Lijkt me lekker! Maar misschien wat karig als hoofdgerecht.
    Maar…ik ben dus helemaal oeroud, want voor de chachacha was er de wals: zeg groenteman, zeg groenteman, wat eten we vandaag. Nooit meer terug gehoord. Misschien weet de oude Jacques Klöters een opname te vinden.

    1. Ik noem het ook een half hoofdgerecht. Maar Maeve, dan moet jouw groenteman óf van voor de jaren 50 zijn – en daar ben je zelf te jong voor – óf hij heeft overlapt met de mijne. Of zou het dezelfde zijn en hebben ze tussentijds de tune veranderd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.