Wijn

Gespierde port – Graham’s Six Grapes

Wat zijn de donkere dagen zonder port? Of ze nou wit zijn en lieflijk, of kledderig en lauw, of leistenig triest, zo’n keelgloeiend glas donkerrood doet het beste in je naar boven komen, voornemens incluis. Eentje die uitstekende zielzorgende, relatieverbeterende, hoopgevende eigenschappen heeft, is de Six Grapes van Graham’s. Dat porthuis heeft een stijl die ik zou willen omschrijven als spierballend krachtig. Port is het beleefde alternatief voor echt sterke drank, voor whisky’s, cognacs en calvados. Want let wel, die zit er doorheen. Een beetje. Port wordt gemaakt door halverwege de gisting van de most een gulle scheut gedistilleerd toe te voegen, tot de alcoholteller op zo’n twintig procent staat. Daarmee stopt alles en hou je onvergist druivenzoet in de wijn over.

Spierballend krachtig, zei ik. Graham’s is een vooraanstaand porthuis dat excelleert in vintage ports, het nobele werk dat rijpt op de fles. Zelf omschrijven ze de Six Grapes als de ‘alledaagse port voor de vintage-portdrinker’. Bronstig van toon, goed voorzien van tannines, neuriënd van zwart kersenfruit is het een wijn om bij heftige kaas te drinken, Cabrales, Roquefort, overjarige Goudse of bij – heel goed –pure chocolade. Danwel zomaar. En dan niet meer de auto in, hè.

 

Graham’s Six Grapes Reserve, 16,95 (t/m 31-12 13,95)

Winkels van www.wijnkring.nl

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.