Wijn

Gespierde port – Graham’s Six Grapes

Wat zijn de donkere dagen zonder port? Of ze nou wit zijn en lieflijk, of kledderig en lauw, of leistenig triest, zo’n keelgloeiend glas donkerrood doet het beste in je naar boven komen, voornemens incluis. Eentje die uitstekende zielzorgende, relatieverbeterende, hoopgevende eigenschappen heeft, is de Six Grapes van Graham’s. Dat porthuis heeft een stijl die ik zou willen omschrijven als spierballend krachtig. Port is het beleefde alternatief voor echt sterke drank, voor whisky’s, cognacs en calvados. Want let wel, die zit er doorheen. Een beetje. Port wordt gemaakt door halverwege de gisting van de most een gulle scheut gedistilleerd toe te voegen, tot de alcoholteller op zo’n twintig procent staat. Daarmee stopt alles en hou je onvergist druivenzoet in de wijn over.

Spierballend krachtig, zei ik. Graham’s is een vooraanstaand porthuis dat excelleert in vintage ports, het nobele werk dat rijpt op de fles. Zelf omschrijven ze de Six Grapes als de ‘alledaagse port voor de vintage-portdrinker’. Bronstig van toon, goed voorzien van tannines, neuriënd van zwart kersenfruit is het een wijn om bij heftige kaas te drinken, Cabrales, Roquefort, overjarige Goudse of bij – heel goed –pure chocolade. Danwel zomaar. En dan niet meer de auto in, hè.

 

Graham’s Six Grapes Reserve, 16,95 (t/m 31-12 13,95)

Winkels van www.wijnkring.nl

 

 

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.