Wijn

Geweldig bierboek van Webb en Beaumont

Het is niet heel vaak dat er boeken over bier verschijnen, laat staan heel erg goede. Maar dat is Bier, de wereldatlas van Tim Webb en Stephen Beaumont wel. Zij hebben namelijk een missie. Niet gewoon uitleggen, van hoe het spul gemaakt wordt en wat er allemaal is, maar ons aan de hand naar vooral de kleinere brouwerijtjes leiden, van biermakers die net zo begeisterd zijn als zij zelf. Als je het zo openslaat ziet het er uit als een prachtig verzorgd standaardwerk, met kaartjes en ongelofelijk veel informatie. Maar lees en zie hoe zij jongehonderig stoeien met de gegevens. Ja hoor, Heineken staat erin. Met een fotootje van Freddie en een minibiografie zelfs. Maar ernaast prijkt een kaart met de onafhankelijke brouwerijen, de pakweg 80 kleine en halfgrote bedrijfjes die Nederland rijk is. Zo gaat het ook voor de rest van de wereld. Lets bier, Nieuw-Zeelands bier? Het staat erin.
Besluit ik met mijn eigen voorliefde: geuze. Echte, goede, geuze, friszuur en geweldig bij het eten. Speciaalzaken als de Bierkoning in Amsterdam hebben toppers als Girardin en de Mariage Parfait van Boon. Maar zelfs ketens als Gall & Gall en Mitra hebben fatsoenlijke geuzes zoals de ‘gewone’ Oude Geuze van Boon.

Boon Oude Geuze, Mitra € 3,09
Bier, de wereldatlas, Tim Webb & Stephen Beaumont, Terra-Lannoo, € 25,-

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.