Wijn

Goede biologische witte uit de Veneto: Villa Contado

Ze zijn er nog wel, hier en daar: biologische wijnen met een handgeplakt éénkleurig, op een zolderkamer in elkaar gekliederd etiket, geuren die eerst en vooral doen denken aan achterstallig onderhoud van keukenkasten, en een smaak van fruit dat al enige dagen ligt te schimmelen op de schaal, fraai grijsgroen gepruikt. Mooi altijd, hè, zo’n schimmellandschapje? Maar je moet zoeken, hoor, ergens achter in de schappen van een ouderwetse geitewollensokkenwinkel of zo. Nee, ‘biologisch’ is rap bezig een aanbeveling te worden, en dan niet vanwege de duurzaamheid, maar vanwege de smaak, de geur, de kwaliteit.

Biologisch heeft nog een groot effect gehad: de reguliere sector is mijlenver opgeschoven en gebruikt vele malen minder ellende dan voorheen. Gemiddeld genomen, dan.

In Italië lijkt het inmiddels wel één grote coming out: wijnmakers die melden biologisch te werken. Hoewel, Villa Contado, een bedrijf in de Veneto, lijkt me al wat langer het vaandel te zwaaien. Dat proef ik aan hun rode wijn, die mij te ouderwets biologisch ruikt, naar doorgekookte kool. Nee, dan de witte! Die is geurig, die knippert naar de zon met citrus en perzik, die smakt en sapt en lebbert, en bevat daarbij verheugend weinig alcohol, een bescheiden 12,5 procent (ja, dat is weinig, tegenwoordig). Die kant moeten we op, Contado, u en ik.

Villa Contado Bianco Veronese 2010, Ekoplaza natuurwinkels en wijnspeciaalzaken, 7,50 euro.

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.