Wijn

Goede biologische witte uit de Veneto: Villa Contado

Ze zijn er nog wel, hier en daar: biologische wijnen met een handgeplakt éénkleurig, op een zolderkamer in elkaar gekliederd etiket, geuren die eerst en vooral doen denken aan achterstallig onderhoud van keukenkasten, en een smaak van fruit dat al enige dagen ligt te schimmelen op de schaal, fraai grijsgroen gepruikt. Mooi altijd, hè, zo’n schimmellandschapje? Maar je moet zoeken, hoor, ergens achter in de schappen van een ouderwetse geitewollensokkenwinkel of zo. Nee, ‘biologisch’ is rap bezig een aanbeveling te worden, en dan niet vanwege de duurzaamheid, maar vanwege de smaak, de geur, de kwaliteit.

Biologisch heeft nog een groot effect gehad: de reguliere sector is mijlenver opgeschoven en gebruikt vele malen minder ellende dan voorheen. Gemiddeld genomen, dan.

In Italië lijkt het inmiddels wel één grote coming out: wijnmakers die melden biologisch te werken. Hoewel, Villa Contado, een bedrijf in de Veneto, lijkt me al wat langer het vaandel te zwaaien. Dat proef ik aan hun rode wijn, die mij te ouderwets biologisch ruikt, naar doorgekookte kool. Nee, dan de witte! Die is geurig, die knippert naar de zon met citrus en perzik, die smakt en sapt en lebbert, en bevat daarbij verheugend weinig alcohol, een bescheiden 12,5 procent (ja, dat is weinig, tegenwoordig). Die kant moeten we op, Contado, u en ik.

Villa Contado Bianco Veronese 2010, Ekoplaza natuurwinkels en wijnspeciaalzaken, 7,50 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.