Wijn

Grappa di Prosecco Riserva, Gasparini

Grappa is erg in, iets wat ongetwijfeld samenhangt met de populariteit van Italië. Wijnhandel en –importeur Ton Overmars in Amsterdam heeft een duizelingwekkende collectie bijzondere distillaten, waaronder tientallen grappa’s. Dit is een grappige. Prosecco is populair, dus waarom geen grappa daarvan genomen?

Ooit was grappa een afvalproduct. De pulp van schillen en pitten die na de wijnvergisting van de zuivere most wordt afgehaald, bevat alcohol. Die wordt eruit gedistilleerd. In zijn ouderwetse vorm was grappa ruig en scherp, zonder enige verfijning. Sinds in de jaren zeventig echter zijn wijnmakers hun grappa’s gaan opleggen, vaak in eiken vaten, wat ze zachter maakt. Inmiddels zijn er ‘grappa’s’ van gewoon druivensap, die wat mij betreft brandewijn zijn, en die dat ruige helemaal missen.

Kenmerken

Deze grappa van Conte Loredan Gasparini is nog een echte, van druivenschillen dus, en wel die van de Proseccodruif. Gasparini is een vooraanstaande maker van Prosecco en dat vertaalt zich in de grappa. Hij wordt klassiek gedistilleerd in een koperen alambiek en ‘kort’ – men zegt niet hoe lang – in eikenhout bewaard om de allerscherpste randjes eraf te poetsen. Nou, er blijven er nog genoeg over. De 42 procenten ratelen voelbaar langs de huig, maar inderdaad, er zit ook een rond kantje aan en in de geur is iets bloemigs te ontdekken. Voor een grappa is dit pure elegantie.

Drinken bij

Na het eten, als je zeker weet dat een kater er de volgende dag niet toe doet.

[info]

Grappa di Prosecco Riserva, Conte Loredan Gasparini kost 23,95 (0,7 l) bij Ton Obermars aan het Hoofddorpplein in Amsterdam, die ook online levert via www.tonovermars.nl.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.