Nagerechten | Volkskeuken recepten

Griesmeelpudding met zomerfruitcompote

Aan de einder van mijn armzalige aandachtscurve gloort Kerstmis. De periode waarin we geacht worden extra lekker te eten. Of nee, extra lekker te tafelen. Langer. Gezelliger. Feestelijker. De invulling daarvan verschilt sterk per adres. Half Nederland gaat gourmetten, een gezelschapsspel onder de lamp waarvan vooral de mensen die normaal nooit koken blij worden, kinderen voorop. Eerlijk gezegd verbaast het me dat het niet om de dag gebeurt, of anders elk weekend. Maar ja, het huis stinkt na afloop en je kleren moeten in de was. Voorts zijn genoegen en schaarste met elkaar verbonden. Alle dagen kaviaar maakt blasé, gourmetten idem dito.

Ik heb gourmetten altijd kunnen tegenhouden. Toekijken hoe dilettanten prettige ingrediënten naar de gallemiezen bakken is voor mij geen blijde activiteit. Maar goed, er zijn ook geen kleine kinderen in mijn gezin.

Aan het eind van om het even wat voor kerstdis willen we wat zoets. Er zijn vast mensen die in hun gourmetpannetjes creatief met suiker doen, vaker draagt de kok van dienst iets aan uit de koelkast. IJs is favoriet want het makkelijkst, maar laat ik eens een lans breken voor de aloude griesmeelpudding. En dan vanwege Kerst niet opgeluisterd met bessensapsaus maar volgestort met een rijke compote van rood fruit. Dat koop je voor een habbekrats in de diepvries, dus seizoensbezwaren kleven er niet aan.

 

Griesmeelpudding met zomerfruitcompote

Nagerecht voor 6 personen

55 + 35 g suiker

70 g griesmeel naturel

1 vanillepeul

750 ml volle melk

500 g diepvries zomerfruit

optioneel: 3 eetl. rum

2 afgestreken eetl. aardappelmeel

puddingvorm of kom van krap 1 liter inhoud

 

Meng 55 gram suiker met het griesmeel. Snijd de vanillepeul in de lengte open. Verhit de melk met de vanillepeul en strooi er zodra het kookt het griesmeelmengsel in. Roer en laat heel zachtjes 2 minuten koken. Vis de vanillepeul eruit, schraap de zwarte zaadjes los en roer die door de pudding; gooi de peul weg. Spoel een puddingvorm of kom om met koud water en giet de griesmeelpudding erin. Dek af met plastic folie, laat afkoelen en zet daarna minstens 4 uur in de koelkast.

Verwarm de bevroren vruchtjes met 35 gram suiker en als je wilt de rum. Roer het aardappelmeel los met een minidrupje water en voeg al roerend bij de saus. Laat zachtjes 1 minuut koken. Draai het vuur uit, laat afkoelen en zet in de koelkast.

Stort voor het serveren de pudding en serveer met de saus. Wijn: nee.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.