Wijn

Grijze wijn: Gournier Gris Rosé

Sentiment, puur sentiment, dat is het: mijn verslingering aan grijze wijn. ‘Vin gris’, die bleek blozende twijfeling tussen wit en rosé, die schuchtere, verlegen let u niet op mij-wijn uit Frankrijks zuiden. Listel maakte hem al toen wij nog geen campingstoeltjes hadden en voor ons sheltertentje op de Provençaalse grond zaten, in de jaren tachtig. Listel, dat was een wijngigant die druiven teelde op de zandgronden van de Camargue, bij de zwarte stieren linksaf en dan even verder, daar bij al die muggen. Behalve grijs was de wijn uiterst betaalbaar. Mooie tijden.

Voor Listel Gris kunnen we tegenwoordig bij Albert Heijn terecht. De Gris de Gris, nog bleker, gemaakt van ‘grijze’ druiven als grenache gris, verkopen ze echter niet. Daarvoor moeten we weer in persoon naar de Provence. Maar ik heb nog iets aardigers op tafel staan, dit keer: de ‘G de G’, Gris des Garrigues van Domaine Gournier. Op het etiket prijkt een oude vespa, de scooter waarmee wijnmaker Maurice Barnouin zich over zijn gronden verplaatst, ergens tussen Nîmes en Alès. Een vrolijk beeld. De wijn is net zo opgewekt, met een teer aroma van zonnig fruit en precies de juiste sappigheid. Smaakt uitstekend bij de salade met waterkastanjes, als je de gembersiroop niet te gul hanteert.

‘G de G’ Gournier Gris Rosé 2010, www.grapedistrict.nl, € 5,95.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.