Wijn

Grotemensenrosé uit de Provence

En hier is dan de rosé waarmee ik u en mijzelf graag de zomer mee instuur. Een ragfijne rosé, een rosé op het scherpste scherp van de vineuze snede. Want er bestaat verschil, zeg. Lawaairosés die dampen naar snoep, zuurstokrosés met klevende kinderaroma’s, Jip en Jannekewijn mét alcohol, en spannende, zinderende, contrapuntige rosés, die zacht en koel en droog door de zomer ruisen als een zeebries door de parasoldennen langs de mediterrane strand. Jan Smit of Bach, je mag zelf kiezen.

Bach is dit keer de Côtes de Provence ‘Cabaret’ 2010 van Olivier Sumeire, een wijnmaker/kasteeleigenaar in Trets, bij Aix-en-Provence. Geinig dat de samenwerkende wijnwinkels van Les Généreux mij simultaan een Jantjesmitwijn sturen die ook door Sumeire wordt gemaakt. Olivier is bij de padvinders geweest, dat kan niet anders, alwaar hij het insigne ‘handige jongen’ heeft behaald. Die instaprosé voor de ongeoefende drinkertjes heet ‘Rosé de S’ en kost 6,20 euro, die glorieuze Cabaret een eind meer. Maar je proeft het. Dit is rosé om je beste vrienden voor te zetten, of, beter, om je liefdevol aan ze denkend mee terug te trekken in de zomerse schaduw. Tip: eet er kaassoesjes bij. Of kip, salade niçoise, pasta, vis, geitenkaas.

Côtes de Provence ‘Cabaret’ 2010, Olivier Sumeire, bij www.lesgenereux.nl, 8,55 euro.

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.