Wijn

Guardiolo Selezione Falanghina 2008

Het recept van het Volkskrant Weekendmenu is dit keer noch van Loethe Olthuis, noch van mij. Het VK-Magazine bestaat namelijk 10 jaar en vond het leuk om de lezers te vragen het blad te vullen. Dus werden er recepten gevraagd en ontvangen. Loethe en ik selecteerden uit de inzendingen dit gerecht: een ‘lasagne’ van kant-en-klare bloemtortilla’s, wraps, met verse tomaat en Hollandse geitenkaas, van Puk Meijs. Maar mijn wijnrubriek is gewoon mijn wijnrubriek en dus zocht ik er een wijn bij uit, eentje uit Zuid-Italië, te bekomen in Amsterdam, naast Artis. Opsturen doen ze ook. Meer vineuze info…

Waarom

De lasagne mag dan nogal on-Italiaans zijn, toch vraagt de lichte smaak, met verse tomaat, kappertjes en de altijd iets rinse geitenkaas om een frisse, Italiaanse witte wijn. Van oudsher mikken de Italianen bij witte wijn niet op fruitige of bloemige aroma’s, maar meer op iets stenigs. Daar mag in noordelijker gebieden (Friuli, Trento) allang verandering in gekomen zijn, uit Campanië, achter Napels, wordt dat type wijn nog steeds gemaakt.

Smaak

Mineraal, vuursteen en, hoe zal ik het zeggen, iets chics in de geur, dat heeft deze wijn van de op en top campaanse falanghinadruif. Knetterend droog, met een al even chic wrangigheidje is het een wijn die helemaal buiten het gebruikelijke chardonnay-sauvignon blancpatroon valt. Lekker.

Verkrijgbaar

Sagra del Vino, Plantage Kerklaan in Amsterdam, en online op www.sagra.nl, 7,40 euro.

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.