Wijn

Guardiolo Selezione Falanghina 2008

Het recept van het Volkskrant Weekendmenu is dit keer noch van Loethe Olthuis, noch van mij. Het VK-Magazine bestaat namelijk 10 jaar en vond het leuk om de lezers te vragen het blad te vullen. Dus werden er recepten gevraagd en ontvangen. Loethe en ik selecteerden uit de inzendingen dit gerecht: een ‘lasagne’ van kant-en-klare bloemtortilla’s, wraps, met verse tomaat en Hollandse geitenkaas, van Puk Meijs. Maar mijn wijnrubriek is gewoon mijn wijnrubriek en dus zocht ik er een wijn bij uit, eentje uit Zuid-Italië, te bekomen in Amsterdam, naast Artis. Opsturen doen ze ook. Meer vineuze info…

Waarom

De lasagne mag dan nogal on-Italiaans zijn, toch vraagt de lichte smaak, met verse tomaat, kappertjes en de altijd iets rinse geitenkaas om een frisse, Italiaanse witte wijn. Van oudsher mikken de Italianen bij witte wijn niet op fruitige of bloemige aroma’s, maar meer op iets stenigs. Daar mag in noordelijker gebieden (Friuli, Trento) allang verandering in gekomen zijn, uit Campanië, achter Napels, wordt dat type wijn nog steeds gemaakt.

Smaak

Mineraal, vuursteen en, hoe zal ik het zeggen, iets chics in de geur, dat heeft deze wijn van de op en top campaanse falanghinadruif. Knetterend droog, met een al even chic wrangigheidje is het een wijn die helemaal buiten het gebruikelijke chardonnay-sauvignon blancpatroon valt. Lekker.

Verkrijgbaar

Sagra del Vino, Plantage Kerklaan in Amsterdam, en online op www.sagra.nl, 7,40 euro.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.