Wijn

Guardiolo Selezione Falanghina 2008

Het recept van het Volkskrant Weekendmenu is dit keer noch van Loethe Olthuis, noch van mij. Het VK-Magazine bestaat namelijk 10 jaar en vond het leuk om de lezers te vragen het blad te vullen. Dus werden er recepten gevraagd en ontvangen. Loethe en ik selecteerden uit de inzendingen dit gerecht: een ‘lasagne’ van kant-en-klare bloemtortilla’s, wraps, met verse tomaat en Hollandse geitenkaas, van Puk Meijs. Maar mijn wijnrubriek is gewoon mijn wijnrubriek en dus zocht ik er een wijn bij uit, eentje uit Zuid-Italië, te bekomen in Amsterdam, naast Artis. Opsturen doen ze ook. Meer vineuze info…

Waarom

De lasagne mag dan nogal on-Italiaans zijn, toch vraagt de lichte smaak, met verse tomaat, kappertjes en de altijd iets rinse geitenkaas om een frisse, Italiaanse witte wijn. Van oudsher mikken de Italianen bij witte wijn niet op fruitige of bloemige aroma’s, maar meer op iets stenigs. Daar mag in noordelijker gebieden (Friuli, Trento) allang verandering in gekomen zijn, uit Campanië, achter Napels, wordt dat type wijn nog steeds gemaakt.

Smaak

Mineraal, vuursteen en, hoe zal ik het zeggen, iets chics in de geur, dat heeft deze wijn van de op en top campaanse falanghinadruif. Knetterend droog, met een al even chic wrangigheidje is het een wijn die helemaal buiten het gebruikelijke chardonnay-sauvignon blancpatroon valt. Lekker.

Verkrijgbaar

Sagra del Vino, Plantage Kerklaan in Amsterdam, en online op www.sagra.nl, 7,40 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.