Wijn

Gulle Garnatxa en Chardonnay uit Catalonië

Waar zijn ze gebleven, de rode wijnen met een stinkertje? Ik hield er zo van, zo’n klein ruig, fout stalluchtje, zo’n hint van tochtige koe die duidelijk maakte dat wijn wijn was, gemaakt in die kelder links naast de mesthoop. Maar ja, het hoort niet. Stinkertjes komen meestal van een ongewenste gistsoort, die Brett wordt genoemd. Met de voortschrijdende techniek en kennis zien steeds meer wijnmakers kans hem buiten de deur te houden. Vooruitgang! Terwijl een vleugje daarvan nou juist…

Ik moest er weer aan denken toen de Garnatxa 2010 van Diorama in mijn glas walste. Ha, was hij daar? Mijn geliefde sliertje stink, de geur van het verwordende leven zelf? Maar nee, de indruk was maar een flits. Gelukkig kwam er wel een hoop ander vineus geluk voor in de plaats. Rijpheid, verwarmend rijp, zwoel rood fruit, kersen vooral, met een likje vanille. De kleur is vreemd licht, het lijkt wel pinot noir. Terwijl dit toch echt de grenachedruif is, garnatxa in het Catalaans, de stoere krachtpatser die de basis vormt van Châteauneuf-du-Pape. Diorama maakt ook een Chardonnay, gul en wulps als een tropisch liefde onder de bananen- en ananasstruiken. Leedverzachtende wijnen voor de krimpende dagen, en nog biologisch ook!

 

Diorama Garnatxa 2010, € 9,45

Diorama Chardonnay 2011, € 9,45

bij zelfstandige slijters en wijnwinkels

 

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.