Wijn

Gulle Garnatxa en Chardonnay uit Catalonië

Waar zijn ze gebleven, de rode wijnen met een stinkertje? Ik hield er zo van, zo’n klein ruig, fout stalluchtje, zo’n hint van tochtige koe die duidelijk maakte dat wijn wijn was, gemaakt in die kelder links naast de mesthoop. Maar ja, het hoort niet. Stinkertjes komen meestal van een ongewenste gistsoort, die Brett wordt genoemd. Met de voortschrijdende techniek en kennis zien steeds meer wijnmakers kans hem buiten de deur te houden. Vooruitgang! Terwijl een vleugje daarvan nou juist…

Ik moest er weer aan denken toen de Garnatxa 2010 van Diorama in mijn glas walste. Ha, was hij daar? Mijn geliefde sliertje stink, de geur van het verwordende leven zelf? Maar nee, de indruk was maar een flits. Gelukkig kwam er wel een hoop ander vineus geluk voor in de plaats. Rijpheid, verwarmend rijp, zwoel rood fruit, kersen vooral, met een likje vanille. De kleur is vreemd licht, het lijkt wel pinot noir. Terwijl dit toch echt de grenachedruif is, garnatxa in het Catalaans, de stoere krachtpatser die de basis vormt van Châteauneuf-du-Pape. Diorama maakt ook een Chardonnay, gul en wulps als een tropisch liefde onder de bananen- en ananasstruiken. Leedverzachtende wijnen voor de krimpende dagen, en nog biologisch ook!

 

Diorama Garnatxa 2010, € 9,45

Diorama Chardonnay 2011, € 9,45

bij zelfstandige slijters en wijnwinkels

 

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor 2021. En bij mij kun je ze gesigneerd krijgen! Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.