Wijn

Gulle Garnatxa en Chardonnay uit Catalonië

Waar zijn ze gebleven, de rode wijnen met een stinkertje? Ik hield er zo van, zo’n klein ruig, fout stalluchtje, zo’n hint van tochtige koe die duidelijk maakte dat wijn wijn was, gemaakt in die kelder links naast de mesthoop. Maar ja, het hoort niet. Stinkertjes komen meestal van een ongewenste gistsoort, die Brett wordt genoemd. Met de voortschrijdende techniek en kennis zien steeds meer wijnmakers kans hem buiten de deur te houden. Vooruitgang! Terwijl een vleugje daarvan nou juist…

Ik moest er weer aan denken toen de Garnatxa 2010 van Diorama in mijn glas walste. Ha, was hij daar? Mijn geliefde sliertje stink, de geur van het verwordende leven zelf? Maar nee, de indruk was maar een flits. Gelukkig kwam er wel een hoop ander vineus geluk voor in de plaats. Rijpheid, verwarmend rijp, zwoel rood fruit, kersen vooral, met een likje vanille. De kleur is vreemd licht, het lijkt wel pinot noir. Terwijl dit toch echt de grenachedruif is, garnatxa in het Catalaans, de stoere krachtpatser die de basis vormt van Châteauneuf-du-Pape. Diorama maakt ook een Chardonnay, gul en wulps als een tropisch liefde onder de bananen- en ananasstruiken. Leedverzachtende wijnen voor de krimpende dagen, en nog biologisch ook!

 

Diorama Garnatxa 2010, € 9,45

Diorama Chardonnay 2011, € 9,45

bij zelfstandige slijters en wijnwinkels

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.