Wijn

Herfstige Montepulciano d’Abruzzo van Villa Medoro

Je hebt frisse wijnen, volle wijnen, stroeve wijnen. En paddestoelwijnen. Wijnen die bij zwammen passen als deksels op potten, schroeven bij pluggen, trekkers bij kurken. Ze ruiken dan vaak al van zichzelf naar bosgrond, naar natte blaadjes en vergankelijkheid. Steek je neus in zo’n glas en je wordt subiet beschouwelijk. Nou ja, ik wel. Rijpere Bourgognes kunnen fantastisch paddestoelig smaken, maar nummer één op zwamwijngebied is Italië. De sangiovesedruif, basismateriaal van de Chianti, van Brunello en de Vino Nobile, gaat dikwijls de goede najaarskant op met een paar jaar in de fles, maar datzelfde geldt voor trossen als de aglianico en de montepulciano uit de Abruzzen.

Er is nogal eens verwarring: Montepulciano d’Abruzzo heeft niets te maken met Vino Nobile di Montepulciano. Bij de eerste is montepulciano de druif, bij de tweede een stad in Toscane. Tradities, hè.

Uit het aanbod van Villa Fattoria, een adres waar liefhebbers van de grootste en beroemdste wijnen uit de laars shoppen, koos ik de Montepulciano d’Abruzzo 2008 van Villa Medoro. De druiven daarvoor groeien zo ongeveer tussen de funghi porcini op de oostelijke flanken van de Apennijnen. Daardoor of juist niet daardoor – wie zal het zeggen – ronkt de Abbruzees donkerrood over de toppen van de zwammenstamppot, herfstwandelt met een mand pruimen en specerijen tussen het spek en de appel door. Uitstekende, behaaglijke wijn.

Montepulciano d’Abruzzo 2008, Villa Medoro, € 9,50 bij www.fattoria.nl.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.