NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept Hollandse aardbeien met tijm en Parmezaan

Aardbeien, ooit was er reclame voor en werden ze ‘zomerkoninkjes’ genoemd. Zou nu niet meer werken. In een jaar of tien, vijftien hebben de kaskwekers er voor gezorgd dat wij vanaf april gul flappen neerleggen voor lenteaardbeien en tegen de tijd dat de vakanties beginnen het fruit alweer zat zijn. Vollegrondstelers grommen. Juist in de zomer, en ook de komende weken nog, zijn er fantastische Hollandse aardbeien. Maar vreemd genoeg heeft een gemengd clubje binnen- en buitenaardbeiers besloten samen te gaan werken als hollandseaardbeien.nl  en was er afgelopen zondag de finale van een receptenwedstrijd. Er waren ‘heel veel’ inzendingen geweest, maar door middel van internetstemmen waren er drie finalisten overgebleven.

Internetstemmen heeft zo zijn nadelen. Bij recepten komen zeker niet de leukste, creatiefste of verrassendste eruit, maar die van de inzenders met de grootste aanhang. Zesjarige Tijm maakte lekkere appelstroopcakejes met aardbeien en slagroom, Anouk een uitstekende bavarois en Wina van Dijk een maaltijdsalade. Die laatste was voor de jury, waar ik in zat, het opvallendst en won; Tijm kreeg de publieksprijs.

Bij aardbeien komen veel mensen niet verder dan toetjes. Aardbei met suiker, aardbei met slagroom. Terwijl hun zoetheid vergelijkbaar is met die van de betere tomaat. Kortom, waarom niet in hartige gerechten verwerkt? Nou heb ik nog wel een jeugdtraumaatje over salades met perzik uit blik te verwerken, maar zover hoeven we niet te gaan. Wina van Dijk had een stel aardige elementen in haar salade, zoals gehakte macadamianoten en flinters gerookte zalm. Krokante en smeuïge dingen gaan goed samen, net als zout en zoet – zie het knallende succes in Frankrijk van de gezouten karamel.

Goed, ik ging dus af op aardbeien met iets hartigs. Laat er nu net nog een voorraad Parmigiano Reggiano in de koelkast liggen. Ja, ook ik deed mee met ‘Red een kaas’ en kreeg dus anderhalve kilo, waar ik normaal mijn Parmezaan in stukken van enkele onsjes koop. Kortom, hier is het voor- of nagerechtje (doorhalen w.n.v.w.) dat ik gisteren wrocht:

Was de aardbeien niet – nergens voor nodig. Ontkroon ze en snijd ze in de lengte door. Leg ze op een hoopje in een diep bord. Draai er grof zwarte peper over en rits wat blaadjes van de takjes tijm. Trek krullen van de kaas en verdeel erover. Druppel in enkele druppeltjes weinig, weinig, weinig balsamico op de kaas.

 

Aardbeien met tijm en geredde Parmigiano

Nagerechtje voor 4 personen

 

350 g Hollandse aardbeien

zwarte peper uit de molen

2 takjes tijm

100 g Parmigiano Reggiano, aan een stuk

zeer goede aceto balsamico

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept Hollandse aardbeien met tijm en Parmezaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.