Smaakvertellingen

Hongaarse pittigheid

pepers-hongarije.jpgEen prentje dat ik in Budapest maakte van paprika’s, pepers eigenlijk (je weet dat dat dezelfde plant is). Paprika is wat de Hongaarse keuken kenmerkt. Midden in de zee van het vaak wel erg grondstoffelijk gekook van Oost-Europa springt Hongarije eruit, mede door het gulle gebruik van de Capsicum annuum. En dan moet je bedenken dat paprika’s weliswaar ook vers worden gebruikt, maar nog veel meer gedroogd. Er zijn allerlei verschillende soorten. In afdalende orde van scherpte zijn dat különleges (speciaal), csípösségmentes (mild), csemege (delicaat), édes-nemes (edelzoet), félédes (halfzoet), rózsa (rozenrood) en erös (scherp). De voorlaatste, meestal ‘rozenpaprika’ genoemd, is de meest algemene wanneer een gerecht pit moet krijgen. Wie helemaal in het Hongaarse wil duiken vanuit de Hollandse luie stoel, moet maar eens kijken op de site van Atilla Szunomar. Op mijn pagina aanbevolen staat een link; morgen in de Volkskeuken en hier een recept.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.