Wijn

Indrukwekkend rood uit Georgië: Teliani Valley

Georgië, wie kent het niet? Het ruwe land in de Kaukasus waar Stalin vandaan kwam, waar ze ruzie hadden met Rusland, waar ze puike kaasbroden maken en waar misschien wel de wijnbouw vandaan komt. De wijnbouw ja, want er zijn resten gevonden van stenen wijnvaten van 6000 voor Christus.

Stenen vaten gebruiken ze er nog steeds, diep ingegraven in de grond, waar de verse most bubbelt en gist tot het wijn is. Er bestaan juichverhalen over, maar de versies die ik in Nederland mocht proeven hadden toch vooral, eh… antropologische waarde. Historische, ook. Daarnaast wordt er in de bergen van Kakheti, Kartli, Imereti en Kvemo Svaneti op moderne wijze wijn gemaakt. Importeur Fattoria stuurde me vier flessen, waarvan de drie rode me bijzonder bevielen. De witte was wat oxidatief, over de kop dus. Maar dat rode geluk, jongens, dat bleek donders goed! Kiezen was nog lastig, het was gewoon dat vanaf de instapper er met elke euro meer ook een tikkeltje meer diepgang bij kwam. ‘Indrukwekkend’ is mijn kwalificatie voor de duurste, de ongefilterde, in eikenhout gerijpte Saperavi 2007, brommend van dik fruit, hangend aan een skelet dat hem nog vele, vele jaren gaat dragen. En toch nu al zo heerlijk! Onbekend maar groots uit het oudste wijnland ter wereld.

 

Teliani Valley Saperavi unfiltered 2007, € 13,75

www.fattoria.nl

NOOT: zonder dat de importeur mij dat berichtte (terwijl hij wist van deze publicatie), heeft hij al voor de publicatie de vermelde Saperavi unfiltered 2007 vervangen door de 2011 (de 2007 was op) en de prijs verhoogd naar € 15,50.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.