Wijn

Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

 

Laten er wat er aan zomer was in Nederland eens feestelijk uitluiden met een grootse Zuid-Franse rode wijn. Daartoe reizen we af naar de Languedoc, middels de fraaie snelweg langs Clermont-Ferrant en de imposante brug bij Millau. Dan komt er een guur eindje over het Plateau de Larzac, een grijze hoogvlakte met grijs weer, grijze schapen en grijze dorpen. En plotsklaps duikt de weg de diepte in, schuurt langs een ravijnwand naar de hitte, het gezaag van de cicaden en het brandende contrast tussen zwetende zon en waterkoele schaduw. Die plek heet de Pas de L’Escalette. En precies daar schrapen Julien Zernott en Delphine Rousseau indrukwekkende wijnen van de rotsige terrassen. Hun ‘Le Pas de D.’ 2010 klinkt als een klok, verenigt de beste kwaliteiten van de blauwe druivenrassen cinsault, grenache en carignan tot een intens fruitige soepelheid. Elke slok is een genoegen, intens, geconcentreerd, met op het eind de kenmerkende kruidigheid van de wijnen van de Languedoc. Nog een laatste keer barbecueën dan? Lamsvlees lijkt mij ideaal. Dan mag deze fles op tafel. Liefst iets gekoeld, een dik half uur koelkast doet hem goed.

Le Pas de D. 2010, bij www.vojacek.nl, 17,75 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

  1. Heb de wijnmaker gevonden. Was bezig met de nieuwe oogst.Vond het prijsverschil "af producent" en prijsindicatie Nederland teleurstellend.
    16 Euro ipv 17,75 en daar moet je een ingewikkeld traject voor afleggen.
    Dus geen dozen, maar een paar flesjes. Thuis zal ik op mijn gemak gaan
    genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.