Wijn

Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

 

Laten er wat er aan zomer was in Nederland eens feestelijk uitluiden met een grootse Zuid-Franse rode wijn. Daartoe reizen we af naar de Languedoc, middels de fraaie snelweg langs Clermont-Ferrant en de imposante brug bij Millau. Dan komt er een guur eindje over het Plateau de Larzac, een grijze hoogvlakte met grijs weer, grijze schapen en grijze dorpen. En plotsklaps duikt de weg de diepte in, schuurt langs een ravijnwand naar de hitte, het gezaag van de cicaden en het brandende contrast tussen zwetende zon en waterkoele schaduw. Die plek heet de Pas de L’Escalette. En precies daar schrapen Julien Zernott en Delphine Rousseau indrukwekkende wijnen van de rotsige terrassen. Hun ‘Le Pas de D.’ 2010 klinkt als een klok, verenigt de beste kwaliteiten van de blauwe druivenrassen cinsault, grenache en carignan tot een intens fruitige soepelheid. Elke slok is een genoegen, intens, geconcentreerd, met op het eind de kenmerkende kruidigheid van de wijnen van de Languedoc. Nog een laatste keer barbecueën dan? Lamsvlees lijkt mij ideaal. Dan mag deze fles op tafel. Liefst iets gekoeld, een dik half uur koelkast doet hem goed.

Le Pas de D. 2010, bij www.vojacek.nl, 17,75 euro.

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

  1. Heb de wijnmaker gevonden. Was bezig met de nieuwe oogst.Vond het prijsverschil "af producent" en prijsindicatie Nederland teleurstellend.
    16 Euro ipv 17,75 en daar moet je een ingewikkeld traject voor afleggen.
    Dus geen dozen, maar een paar flesjes. Thuis zal ik op mijn gemak gaan
    genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.