Wijn

Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

 

Laten er wat er aan zomer was in Nederland eens feestelijk uitluiden met een grootse Zuid-Franse rode wijn. Daartoe reizen we af naar de Languedoc, middels de fraaie snelweg langs Clermont-Ferrant en de imposante brug bij Millau. Dan komt er een guur eindje over het Plateau de Larzac, een grijze hoogvlakte met grijs weer, grijze schapen en grijze dorpen. En plotsklaps duikt de weg de diepte in, schuurt langs een ravijnwand naar de hitte, het gezaag van de cicaden en het brandende contrast tussen zwetende zon en waterkoele schaduw. Die plek heet de Pas de L’Escalette. En precies daar schrapen Julien Zernott en Delphine Rousseau indrukwekkende wijnen van de rotsige terrassen. Hun ‘Le Pas de D.’ 2010 klinkt als een klok, verenigt de beste kwaliteiten van de blauwe druivenrassen cinsault, grenache en carignan tot een intens fruitige soepelheid. Elke slok is een genoegen, intens, geconcentreerd, met op het eind de kenmerkende kruidigheid van de wijnen van de Languedoc. Nog een laatste keer barbecueën dan? Lamsvlees lijkt mij ideaal. Dan mag deze fles op tafel. Liefst iets gekoeld, een dik half uur koelkast doet hem goed.

Le Pas de D. 2010, bij www.vojacek.nl, 17,75 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Indrukwekkend rood uit Zuid-Frankrijk: Le Pas de D.

  1. Heb de wijnmaker gevonden. Was bezig met de nieuwe oogst.Vond het prijsverschil "af producent" en prijsindicatie Nederland teleurstellend.
    16 Euro ipv 17,75 en daar moet je een ingewikkeld traject voor afleggen.
    Dus geen dozen, maar een paar flesjes. Thuis zal ik op mijn gemak gaan
    genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.