Wijn

Jean Bousquet Chardonnay 2008

Het Volkskrant Weekendmenu van deze keer bestaat uit mijn eigen tomaatjes met een vulling van Italiaanse salsa verde, gevolgd door een tompouce met geroosterde groenten van Loethe Olthuis, en een honingmousse met gepocheerde vruchten toe. Bij de tompouce bedacht ik een wel heel erg lekkere chardonnay uit het land van Máxima…

Waarom
Het heet wel tompouce van geroosterde groenten, maar als het om de ideale wijn gaat moet je je niet blindstaren op dat ‘groenten’. Niet alleen zijn ze geroosterd met olie, ze zitten tussen boterig bladerdeeg en krijgen smeuïg gezelschap van verse geitenkaas en tijm. Hier hoort geen strak schurend wijntje bij, maar iets guls, iets hartverwarmends, iets feestelijks. Mits wit. Dat dan weer wel.

Smaak
De Chardonnay 2008 van Bousquet uit de Tupungatostreek in Argentinië is vol en krachtig. Maar de ligging van de wijngaarden op 1200 meter hoogte heeft tevens gezorgd voor frisheid, een vleug citrus in de smaak en een bloemig aroma met zelfs een hint van eucalyptus. Geen hupsakeechardonnaytje, maar een wijn waarvan ook het derde glas nog boeit. Is het weekend, is het geen weekend?

Verkrijgbaar
Slijters, circa 9,30 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.