Wijn

Jean Bousquet Chardonnay 2008

Het Volkskrant Weekendmenu van deze keer bestaat uit mijn eigen tomaatjes met een vulling van Italiaanse salsa verde, gevolgd door een tompouce met geroosterde groenten van Loethe Olthuis, en een honingmousse met gepocheerde vruchten toe. Bij de tompouce bedacht ik een wel heel erg lekkere chardonnay uit het land van Máxima…

Waarom
Het heet wel tompouce van geroosterde groenten, maar als het om de ideale wijn gaat moet je je niet blindstaren op dat ‘groenten’. Niet alleen zijn ze geroosterd met olie, ze zitten tussen boterig bladerdeeg en krijgen smeuïg gezelschap van verse geitenkaas en tijm. Hier hoort geen strak schurend wijntje bij, maar iets guls, iets hartverwarmends, iets feestelijks. Mits wit. Dat dan weer wel.

Smaak
De Chardonnay 2008 van Bousquet uit de Tupungatostreek in Argentinië is vol en krachtig. Maar de ligging van de wijngaarden op 1200 meter hoogte heeft tevens gezorgd voor frisheid, een vleug citrus in de smaak en een bloemig aroma met zelfs een hint van eucalyptus. Geen hupsakeechardonnaytje, maar een wijn waarvan ook het derde glas nog boeit. Is het weekend, is het geen weekend?

Verkrijgbaar
Slijters, circa 9,30 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.