Wijn

Jean Bousquet Chardonnay 2008

Het Volkskrant Weekendmenu van deze keer bestaat uit mijn eigen tomaatjes met een vulling van Italiaanse salsa verde, gevolgd door een tompouce met geroosterde groenten van Loethe Olthuis, en een honingmousse met gepocheerde vruchten toe. Bij de tompouce bedacht ik een wel heel erg lekkere chardonnay uit het land van Máxima…

Waarom
Het heet wel tompouce van geroosterde groenten, maar als het om de ideale wijn gaat moet je je niet blindstaren op dat ‘groenten’. Niet alleen zijn ze geroosterd met olie, ze zitten tussen boterig bladerdeeg en krijgen smeuïg gezelschap van verse geitenkaas en tijm. Hier hoort geen strak schurend wijntje bij, maar iets guls, iets hartverwarmends, iets feestelijks. Mits wit. Dat dan weer wel.

Smaak
De Chardonnay 2008 van Bousquet uit de Tupungatostreek in Argentinië is vol en krachtig. Maar de ligging van de wijngaarden op 1200 meter hoogte heeft tevens gezorgd voor frisheid, een vleug citrus in de smaak en een bloemig aroma met zelfs een hint van eucalyptus. Geen hupsakeechardonnaytje, maar een wijn waarvan ook het derde glas nog boeit. Is het weekend, is het geen weekend?

Verkrijgbaar
Slijters, circa 9,30 euro.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28-7 vrijdag 2-8) geef ik een vrolijke cursus eetschrijven in de Ardèche. Lichtvoetiger dan de ‘echte’, want het is vakantie natuurlijk. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.