Wijn

Kanooga Shiraz 2007

Vandaag was ik weer aan de beurt om het Volkskrant Weekendmenu samen te stellen. Als hoofdgerecht werd het tamme-eendenborst met peer, voorafgegaan door een roereitje met zalm, mierik en tuinkers, en toe een chocoladetaartje. De wijn van deze week is gekozen bij de eend, en komt van de Hema.

Eend, peer, amandel, jeneverbessen, we hebben hier te maken met een gerecht met rood vlees en een zeer intense smaak waarin zoet een partijtje meeblaast. Daar zou je uitstekend een mollige, halfzoete witte wijn bij kunnen drinken. Maar daar kies ik dit keer niet voor. Het wordt een zeer volle rode uit Australië, uit de Barossastreek, ten noorden van Adelaide.

Smaak

De Kanooga Shiraz heeft eerst en vooral een fruitige smaak, maar dat mag je ook verwachten van Australiërs. Diep fruit, rijp fruit, van bramen en pruimen, met daarbij een vleug specerijen en iets dat op rokerigheid lijkt. De smaak is breed (14 procent alcohol!) en heel sappig, met een frisheid die prachtig aansluit bij het fruit van de peer. Kortom, precies wat het zijn moet.

Verkrijgbaar

Hema, 8,50 euro

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.