HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept karbonade met vijfkruidenpoeder en rodekoolsalade

U doet het allemaal fout. Ik ook, maar ik weet het tenminste. Maar ik ben dan ook uw eigen nooit-falende, superieure culinair en wijnjournalist, bijna-alwetend als het om eten gaat. En bescheiden bovendien. Het gaat ditmaal om sla en om groenten. U denkt dat u goed bezig bent door gezond sla te eten, en daar klopt niks van. Sla bevat weinig, je verteert er minder van dan van gekookte groente, en omdat het niks weegt krijg je er niet genoeg van binnen.

Dé verkoophit in de supermarkten van de laatste jaren zijn de zakken sla. Kropsla, rucola, veldsla en bovenal de frisse zakken met gemengd spul. Zien er leuk uit, smaken fris en zijn bovenal daverend gemakkelijk.

Naast de magnetronhap, de nasi, de lasagne en de pizza zetten we lekker een kom sla. Geeft een goed gevoel, doen we tenminste nog gezond.

Nou, nee dus. Het is niet óngezond, maar het zet ook geen zode aan ons groene dijkje. Gezond groenten eten is gekookte groenten eten. Of beter, gesmoorde, gebakken, gestoomde groenten. Vers, diepvries, pot, blik, die ontlopen elkaar nauwelijks, allemaal fantastisch. En stukken beter dan sla.

Kortom, tijd voor een heerlijk gerecht met salade. Omdat er gare bonen in zitten, komt alles weer goed. Wat dacht u van exotische karbonaadjes op rodekoolsla? Nou ja, ‘karbonaadjes’, het is veel lekkerder om twee dikke te nemen dan vier dunne, dan blijven ze sappiger. Nog beter is dat je de slager daarom moet vragen, want ze liggen niet klaar in de vitrine. Spreek je hem ook weer eens.

Wel de rozijnen zeker een half uur in water. Bestrooi de karbonaden met zout en wrijf ze in met de knoflook. Bak het spek zachtjes uit tot knapperig, zonder vet, in een koekenpan. Strooi er daarna wat vijfkruidenpoeder over en bewaar het. Bak in het achtergebleven vet de karbonaden  op rustig vuur gaar in 12 minuten; draai af en toe om.

Maak de salade: meng de rodekool met de uitgelekte rozijnen, walnoten, uitgelekte rode bonen, ui, munt, olie, balsamico en wat zout. Laat hem lekker 10 minuten staan voor het serveren.

Strooi van grote hoogte wat vijfkruidenpoeder op de karbonades, snijd ze aan repen en drapeer ze op de salade, en leg het spek bovenop.

Exotische karbonaden op rodekoolsla

Voor 4 personen:

2 eetlepels rozijnen

2 schouderkarbonades van 3 cm dik

2 tenen knoflook uit de knijper

8 plakjes pancetta of ontbijtspek

vijfkruidenpoeder

300 gram geschaafde rodekool (zakje!)

handje gepelde walnoten, gebroken

1 blik (400 ml) rode of zwarte bonen

1 (liefst zoete) ui, in dunne flinters

wat blaadjes verse munt

5 eetlepels olijfolie

4 eetlepels aceto balsamico

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Recept karbonade met vijfkruidenpoeder en rodekoolsalade

  1. Heel, geslaagd recept. Inmiddels al vaak gegeten. Dat komt ook omdat ik een 'groentetas' heb, waardoor ik niet wekelijks geïnspireerd raak door 'kool'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.