Smaakvertellingen

Keith Floyd overleden

Ai, dat doet zeer. Ik heb er zelfs verdriet van: Keith Floyd is overleden, 14 september, op 65-jarige leeftijd. Floyd was de tv-kok die alles belichaamde wat ik mooi vond aan koken. Vanaf 1985 zette hij een nieuwe standaard bij de BBC. Floyd ging op lokatie, kookte bij mensen thuis en liet doodleuk zien wat er mis ging. Eten was altijd splendid, vooropgesteld dat er een glas onder handbereik was. Mijn allereerste artikel, in 1988 gepubliceerd in het blad van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, ging over Floyd en zijn avonturen in de serie Floyd on France, waaruit hier een stukje op youtube:

Floyd dronk te veel. Maar als je, net als ik, de definitie van een ‘drankprobleem’ geeft als ‘zo veel drinken dat anderen er last van hebben’ ging dat voor hem beslist niet op. Integendeel, althans wat de kijkers betreft; over de crew en de mensen in zijn directe omgeving kan ik niks zeggen. Floyds brille kwam voor een belangrijk deel uit de fles. Maar ach, dear gastronauts, wat kan mij dat schelen?
Nu ga ik me er nog even sterk voor maken dat de Volkskrant de serie Floyd on France op DVD gaat verkopen. Daar moet nog iets aan gedaan worden, want vooralsnog is hij niet te krijgen, ook niet bij amazon.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.