HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kikkererwtensalade met lamshaas

Wine Blogging Wednesday

Blogt u al? Als u niet weet wat ik bedoel, loopt u achter. Digitaal. Twee weken geleden kwam ik vanuit de duistere onwetendheid in het licht en ziet! ik werd onmiddellijk teder omarmd, opgetild en meegevoerd door het bruisende enthousiasme van de blogging community.

De energie knettert ervan af. Kijk vooral eens op http://koken.blogo.nl (nee, geen www), dan weet u meteen wat bloggen is. Eén adres is genoeg, je vindt er links naar andere culinaire blogs. Wijndrinkers bloggen ook, en komen nu met een uitstekend initiatief. In navolging van Amerika starten ze ‘Wine Blogging Wednesday’, waarbij de bezoekers worden uitgenodigd om twee wijnen te kopen, die naast elkaar en bij het eten te proeven, en hun bevindingen te melden. Na een week of wat komt er een gebundelde evaluatie in de blogs. De wijnen worden gekozen door een paar organisatoren en moeten landelijk verkrijgbaar zijn. Dit keer gaat het om twee rosés, de Tulipe van muzikant Ilja Gort (AH € 5,79) en de mij onbekende Le Passé Authentique (Hema, € 3,96). Kijk op www.wijnkronieken.nl, www.wijnsuggestie.nl of wijnerij.web-log.nl voor meer gegevens. Nee, dit is geen commercieel avontuur; AH en de Hema waren tot vandaag niet eens op de hoogte.
Het feestje wordt terugkerend, want elke eerste woensdag van de maand staan er twee nieuwe wijnen, van andere supermarkten of wijnketens, op het menu. Zo. Nu is het aan mij om een culinair startschot te geven: een recept waar rosé bij smaakt. Een mediterraan (allicht) gerecht met kikkererwten en lamshaas. Klop de helft van het citroensap met 1 eetlepel olie, 1/2 theelepel zout en een snuf rode peper door elkaar. Wrijf er het vlees mee in en laat even staan. Bak de knoflook en de rozemarijn 30 seconden in een scheutje olie en doe er de kikkererwten en de komijn bij. Bak een minuut of 5. Bak in een andere pan in een drup olie de lamshaas 5 minuten. Draai af en toe om. Haal uit de pan en laat 3 minuten staan. Snij dan in dikke plakken. Leg een bed van rucola op een schaal en bestrooi met iets zout. Doe de kikkererwten in het midden, leg het vlees erop en garneer met de tomaat. Knijp er nog wat citroensap over uit en sprenkel met goede olijfolie.

Kikkererwtensalade met lamshaas, voor 4:
sap van 1 citroen
snuf rode peper of chilipeper
400 gram lamshaas
2 tenen knoflook, geplet
1 tak rozemarijn
olijfolie
halfliterblik kikkererwten, uitgelekt
1 eetlepel gemalen komijn
2 handenvol rucola
8 smaaktomaten (Tasty Tom), in parten
zout

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *