Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Kip met tijm en citroen

Het ‘Label Rouge’, ooit van gehoord? Het is een alweer 62 jaar oud initiatief van de Franse overheid om de kleine boeren te ondersteunen. Dat was toen al nodig. Het label hangt sindsdien aan producten die – typisch Frans – proefbaar beter zijn dan andere. In de praktijk gaat het vooral om gevogelte, dat gefokt wordt in omstandigheden die ongeveer net zo goed of beter zijn dan die voor biologisch, alleen het voer is niet van biologische aard. De slachtleeftijd van minimaal 81 dagen ligt twee keer zo hoog als die van gewone slachtkuikens. Trager groeien en prettiger, natuurlijker leefomstandigheden zorgen voor smakelijker vlees, zo is de gedachte.

Proefbaar beter is een moeilijk begrip, net als ‘meer smaak’. Nee, dit zijn geen plofkippen. Het vlees zit steviger aan de botten, je moet meer kauwen. Terwijl veel mensen mals juist fijn vinden. Ter illustratie: in de 18e eeuw hield men al vogels in kooitjes waarin ze zich niet konden bewegen om het vlees zacht te houden. Label Rouge-kip daarentegen is stoer vlees van dieren die vooral buiten zijn, in de verplicht aanwezige bomen zitten en scharrelen onder de al even verplicht aanwezige struiken.

In Frankrijk is 60 procent van al het verkochte gevogelte Label Rouge. Ons echter zegt ‘proefbaar’ weinig en dus is dergelijke kip rottig verkrijgbaar. Er is wat onduidelijkheid over Albert Heijn, maar als ze in de schappen liggen is het als hele kip, met het Label half verstopt op het etiket. Zoek naar ‘Franse scharrelkip’. Anders moet je naar de horecagroothandel. Daar, zo hoor ik, vind je zelfs ontbeende dijen van Label Rouge.

 

Kip met tijm en citroen

Hoofdgerecht voor 4 personen

4 ontbeende kippendijen, Label Rouge of bio

6 takken tijm

20 g boter

3 eetl. olijfolie

1 citroen

 

Rol de kippendijen open en bestrooi ze met zout. Leg in elk een takje tijm in het midden en rol ze weer op. Bind ze vast met een stukje keukentouw.

Verhit de boter en de olie en bak er op niet te hoog vuur de kippendijtjes in. Zet gaandeweg het vuur lager. Snijd de citroen in plakken en verwijder de pitten. Leg de plakken naast de kip in de pan, samen met de resterende tijm. Als de citroen te bruin of te schraal wordt leg je de plakken op de stukken kip. In totaal is 10 minuten bakken genoeg.

Ik at er zelfgemaakte aardappelpuree bij en dronk Grüner Veltliner.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Kip met tijm en citroen

  1. Een mooi recept voor een heerlijk en bijzonder gerecht. Niet moeilijk te maken. En met gasten aan tafel kun je hier zeker hoge ogen mee gooien….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.