Wijn

Klassewijnen uit de Abruzzen: Essenzialmente Ecologico

Wat gaat het toch goed met de wijn! Nee, niet met de kwantiteit – de moeilijke zomer van 2012 geeft 20 procent minder opbrengst in Europa – maar met de kwaliteit. Het niveau neemt maar toe. Zo kreeg ik een serie wijnen van het huis Eò op mijn tafel, witte en rode uit de Abruzzen in Italië. Men brouwde daar al sinds een comfortabel aantal jaren smakelijke rode wijn tegen bescheiden prijzen. Maar Eò gaat veel verder. Dit zijn wijnen die het lokale ontstegen zijn, die geen spoor van de boersheid en de rustieke aroma’s hebben die nog wel eens ten onrechte als ‘terroir’ verkocht worden. Daarmee zijn ze gelukkig niet karakterloos, laat staan dat je niet zou proeven waar ze vandaan komen; daar zorgen de eigen druivenrassen voor. En daarbij zijn ze nog biologisch ook. Als je nog iemand moet overtuigen dat dat geen garantie meer is voor rommel, laat je deze Eò proeven, afkorting voor Essenzialmente Organico.

Opmerkelijk lekkere Pecorino – een ‘herontdekte’ druif –, intense en elegante Trebbiano d’Abruzzo in oplopende kwaliteiten en een majestueus goede Adonis Bianco met houtrijping, reken daar op. Datzelfde gezegende patroon doet zich voor bij de rode wijnen. Op zoek naar de ultieme huiswijn? Kies de goedkope versie, in beide kleuren. Daarboven neemt de pret nog verder toe. Open die fles – weg met winterdepressies!

 

Eò Montepulciano d’Abruzzo 2010, circa € 9,49, o.a. bij kaashuistromp.nl en kaasenzo.nl, meer verkoopadressen via info@winespirits.nl.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

6 reacties op “Klassewijnen uit de Abruzzen: Essenzialmente Ecologico

 1. Begin hier te typen!Twee weken geleden naar 'Kaas en Zo' Beethovenstraat, A’dam. "Uitverkocht, over een week pas weer binnen." Gisteren er weer geweest. Op voorraad! Maar…. €12,50 per fles. Geen zin in het gegraai, zonder fles de winkel uit. Mail gestuurd naar hoofdkantoor (?) 'Kaas en Zo'. Hoe dit kan. Geen antwoord.

  O.K. dan, Tromp Kaaswinkel, Maasstraat. "Nee, hebben we niet, als ik dat wil hebben moet ik een heel pallet bestellen. Hoeveel flessen wilt u hebben?" "Eentje meneer, om eerst te proberen." "Dan kan ik u niet helpen meneer."
  Tromp Kaaswinkel Utrechtsestraat. Even bellen dan maar. "Niet in het assortiment, alleen de dure versie."

  O ja, onderaan het stukje had ook 'By The Grape’ zichzelf geëtaleerd. Helaas… minstens 12 flessen moet je afnemen anders wordt je niet bediend.

  Toch eens kijken dan bij de importeur. Geen info over de wijnen behalve over hoe leuk het er daar waarschijnlijk uitziet. (http://www.winespirits.nl/2ZH/stille-wijnen/e.html). Verkoopadressen dan? Ook niet te vinden op de site.
  Ik geef het op, wat een sukkels bij elkaar.

  1. Je begrijpt dat ik hier bepaald niet vrolijk van word. Ik heb je reactie subiet aan de importeur gestuurd; ik verwacht een reactie.

 2. Fles gekregen van importeur, attent. Tot twee keer toe tevergeefs om lijstje verkoopadressen gevraagd. Klaarblijkelijk reikt dat niet verder dan bovengenoemde winkels. Van het weekend fles kwam de fles met z'n tweeën niet leeg. Op naar de volgende Italiaanse eco-wijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.