Wijn

Klaterend heerlijk: Gaillac van Lastours, Vinoblesse

 

 

 

 

Laat ik duidelijk zijn: ik heb niks tegen wijn van buiten Europa. Er zitten juweeltjes bij. Mijn enige bezwaar is dat ze op elkaar lijken. Nee, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is geen Pinot Noir uit Zuid-Afrika, maar 90 procent van al dat overzeese gedoe wordt van dezelfde, pak hem beet, tien (uit Frankrijk afkomstige) druivenrassen gemaakt, vooral ‘op het fruit’ en met flink wat alcohol en rondeur. Afwijkende, spannende, slanke, fluisterende, bulderende, grommende wijnen komen meestal uit Europa. Neem Gaillac, een los-zanderig streekje bij Toulouse, met niet alleen wijn maar ook maïs en tarwe en zonnebloemen. Men heeft daar druiven groeien met namen als fer servadou, mauzac en loin d’oeil. Bij biologische-wijnspecialist Vinoblesse stuitte ik op Château Lastours, waar de Hubert Faramond ideale, volgens de firma zelf ‘licht verteerbare’ Rouge en Blanc maakt. Licht verteerbaar, het klopt als een bus, de witte heerlijk bloemig maar zonder snoepjesachtig te worden, de rouge fris en stevig, met een lik bosgrond voor het ware Franse gevoel. Het zijn van die wijnen die je ook echt kunt drinken, die ook bij het derde glas opvallen door hun opgeruimde karakter. En dat voor prijzen die lijken op die van overzee. Bijna biologisch, weinig sulfiet, mijn liefje…

 

Château Lastours Gaillac Rouge 2010 € 7,25, Blanc 2012 € 6,95

www.vinoblesse.nl

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.