Wijn

Klaterend heerlijk: Gaillac van Lastours, Vinoblesse

 

 

 

 

Laat ik duidelijk zijn: ik heb niks tegen wijn van buiten Europa. Er zitten juweeltjes bij. Mijn enige bezwaar is dat ze op elkaar lijken. Nee, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is geen Pinot Noir uit Zuid-Afrika, maar 90 procent van al dat overzeese gedoe wordt van dezelfde, pak hem beet, tien (uit Frankrijk afkomstige) druivenrassen gemaakt, vooral ‘op het fruit’ en met flink wat alcohol en rondeur. Afwijkende, spannende, slanke, fluisterende, bulderende, grommende wijnen komen meestal uit Europa. Neem Gaillac, een los-zanderig streekje bij Toulouse, met niet alleen wijn maar ook maïs en tarwe en zonnebloemen. Men heeft daar druiven groeien met namen als fer servadou, mauzac en loin d’oeil. Bij biologische-wijnspecialist Vinoblesse stuitte ik op Château Lastours, waar de Hubert Faramond ideale, volgens de firma zelf ‘licht verteerbare’ Rouge en Blanc maakt. Licht verteerbaar, het klopt als een bus, de witte heerlijk bloemig maar zonder snoepjesachtig te worden, de rouge fris en stevig, met een lik bosgrond voor het ware Franse gevoel. Het zijn van die wijnen die je ook echt kunt drinken, die ook bij het derde glas opvallen door hun opgeruimde karakter. En dat voor prijzen die lijken op die van overzee. Bijna biologisch, weinig sulfiet, mijn liefje…

 

Château Lastours Gaillac Rouge 2010 € 7,25, Blanc 2012 € 6,95

www.vinoblesse.nl

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.