Wijn

Klaterend heerlijk: Gaillac van Lastours, Vinoblesse

 

 

 

 

Laat ik duidelijk zijn: ik heb niks tegen wijn van buiten Europa. Er zitten juweeltjes bij. Mijn enige bezwaar is dat ze op elkaar lijken. Nee, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is geen Pinot Noir uit Zuid-Afrika, maar 90 procent van al dat overzeese gedoe wordt van dezelfde, pak hem beet, tien (uit Frankrijk afkomstige) druivenrassen gemaakt, vooral ‘op het fruit’ en met flink wat alcohol en rondeur. Afwijkende, spannende, slanke, fluisterende, bulderende, grommende wijnen komen meestal uit Europa. Neem Gaillac, een los-zanderig streekje bij Toulouse, met niet alleen wijn maar ook maïs en tarwe en zonnebloemen. Men heeft daar druiven groeien met namen als fer servadou, mauzac en loin d’oeil. Bij biologische-wijnspecialist Vinoblesse stuitte ik op Château Lastours, waar de Hubert Faramond ideale, volgens de firma zelf ‘licht verteerbare’ Rouge en Blanc maakt. Licht verteerbaar, het klopt als een bus, de witte heerlijk bloemig maar zonder snoepjesachtig te worden, de rouge fris en stevig, met een lik bosgrond voor het ware Franse gevoel. Het zijn van die wijnen die je ook echt kunt drinken, die ook bij het derde glas opvallen door hun opgeruimde karakter. En dat voor prijzen die lijken op die van overzee. Bijna biologisch, weinig sulfiet, mijn liefje…

 

Château Lastours Gaillac Rouge 2010 € 7,25, Blanc 2012 € 6,95

www.vinoblesse.nl

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.