Wijn

Klaterende biologische witte uit La Mancha

Biologisch wijn maken is een loffelijke zaak. Maar het gaat niet vanzelf, natuurlijk. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen de deur uit doen vergroot de risico’s en verlaagt de opbrengst. Het verbaast me dan ook zeer biologische wijn te zien voor een euro of drie. Dat kan niets zijn. Ik vind de iets meer dan zes euro voor de Mundo de Yuntero Verdejo – Sauvignon Blanc bij Ekoplaza en andere natuurvoedingswinkels al een erg scherpe prijs, zeker als je ziet, proeft, hoe lekker hij is.

Bestrijdingsmiddelen zijn er om ziekten te bestrijden. Geen wonder dat het in kale streken met droogte en veel kale wind makkelijker is om biologisch te werken: daar hebben ziekteverwekkers het moeilijk. Mundo Yuntero is een label van de coöperatie Jesús del Perdón in La Mancha, u weet wel, bij de windmolens linksaf. Van de indrukwekkende 3600 hectare bewerkt men er 100 biologisch, en daar komen goed gelukte wijnen van. De samenstelling van de Blanco wisselt per jaar, maar de 2013 is helemaal van verdejo- en sauvignon-blancdruiven gemaakt. Een knapperige, lekker citroenige wijn leverde dat op, geurig en fris, met heerlijk weinig alcohol: twaalf procent. Achteroverleunwijn voor onder de parasol, voor bij de mosselen of de gamba’s, bij geitenkaas en gegrilde kip. Nou nog even buiteneetweer organiseren.

 

Mundo de Yuntero Verdejo – Sauvignon Blanc 2013, La Mancha, circa € 6,25

Nauurvoedingswinkels, biologische wijnwebshops

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.