Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept knapperige aardappeltjes met gebakken koriander

Zeep. Korianderhaters vinden koriander smaken naar zeep. Terwijl het een opwindend blaadje is, jongejufferig rank en teer en desondanks geurend naar wufte einders, naar markten waar het heerlijk sloerig stinkt, waar je het aardse geploeter en gezweet ruikt, waar de dood aanwezig is tussen het leven, stijve blote kippen naast bakken levende vis, kalfskoppen naast slijmerige slakken. Bangkok, Marrakesh, Mexico City, ze zweten en dampen, en als je daar niet heen kunt grijp je naar de koriander.

Weet u trouwens dat je van de afkeer kunt afkomen? Dat je, met voorzichtjes opbouwen, kunt toetreden tot ons genootschap van aficionado’s? Wie weet komen er nog eens cursussen, ‘beginnen met koriander’, gewoon bij de Volksuniversiteit of het buurtcentrum. Het is heel simpel, gewoon een klein beetje nemen bij anderszins sterk smakende happen. Niet opzijschuiven of eruit vissen als er groen ligt bovenop je tom ka kai of tajine. Alles went, per slot van rekening, zelfs hangen.

Afgelopen week was ik in Lissabon. Minder geurend exotisch dan de hierboven genoemde steden, maar kijk! ze gebruiken er ons zeepkruidje. Dat is dan ook meteen een van de grote culinaire wapenfeiten, want Heel Bijzondere vondsten heb ik er niet gedaan, aan tafel. Ja, mail- en briefschrijvers, kom maar op. Ik at me van de simpelste tentjes tot aan de enige ster, Tavares, en het lekkerste vond ik een ‘Goa-restaurant’, dat de Indiaas-Portugese keuken van ex-kolonie Goa serveerde (geïnteresseerd? ‘Arco do Castelo’). Met koriander!

Wat we niet kregen, en dat was jammer, waren mijn aardappeltjes met gebakken koriander: snijd de aardappelen in zeer kleine stukjes, dobbelsteentjes of nog schotser en schever. Meng met 3 eetlepels olie en 15 gram zout, doe in een grote ovenschaal en dek af met alufolie. Bak 45 minuten in de oven op 160 graden. Haal eruit, verwijder de folie en laat afkoelen. Dit mag lekker van tevoren.

Koop dikke bossen koriander op de markt of bij de Turk. Was ze als bos grondig, droog ze en snijd ze bijna helemaal op en fijn. Bak de rode ui 3 minuten in de rest van de olie. Voeg knoflook, koriander en chili toe en bak omscheppend 2 minuten. Doe er sap en zout bij en draai het vuur uit.

Bak de aardappeltjes nog 10 minuten op 220 graden of iets heter. Meng er de koriander door en serveer.

Knapperige aardappeltjes met gebakken koriander

Voor 4 personen

1 kg aardappelen (ik neem Nicola’s)

6 eetlepels olijfolie

2 dikke bossen koriander

1 rode ui, in dunne halve plakken

2 tenen knoflook, gehakt

chilipeper naar smaak

3 eetlepels limoen- of citroensap

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.