Wijn

Knisperig wit uit Valdeorras: Abadía de Nostín

 

 

 

 

Het gaat goed met Spaans wit. Ik weet nog goed dat je voor fris drinken in Spanje toch vooral naar de rosés van Navarra moest grijpen; wit was geurloos en vermoeid, of gewoon geel, geoxideerd en muf. Kun je nagaan hoe lang ik alweer meehobbel, want sinds inventieve geesten begonnen met het ’s nachts oogsten van verdejodruiven in Rueda, een jaar of twintig geleden, is er veel veranderd. Naast Rueda rukte Rías Baixas op, met geurige wijnen uit het koele noordwestelijke Galicië. Ondertussen blijft de vraag maar groeien. Ook in Galicië, maar dan een stuk landinwaarts, ligt de Valdeorras, een groen geloverde streek tegen de Spaanse hoogvlakte, met flink wat Atlantische verkoeling door de zomerse dag heen. Op 600 meter hoogte vind je er de wijngaarden van Bodega Santa Marta, een bescheiden familiebedrijf. Hun Abadía de Nostín Godello 2012 dauwt van appel, peer en bloemetjes, met achter het knisperige een aangenaam laagje rondheid, het resultaat van een wat langer verblijf op de eigen droesem. Modern gemaakt, godzijdank. Want leer nou dat de beste wijnen niet van de pittoreske, ouderwetse wijnboeren komen, maar van bedrijven met hinderlijk veel roestvrij staal en blinkend gepoetste tegels. De romantiek zit in het opdrinken van de wijn, niet in het maken.

 

Abadía de Nostín Godello 2012, Valdeorras

www.lesgenereux.nl € 9,10

 

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.