Wijn

Knisperig wit uit Valdeorras: Abadía de Nostín

 

 

 

 

Het gaat goed met Spaans wit. Ik weet nog goed dat je voor fris drinken in Spanje toch vooral naar de rosés van Navarra moest grijpen; wit was geurloos en vermoeid, of gewoon geel, geoxideerd en muf. Kun je nagaan hoe lang ik alweer meehobbel, want sinds inventieve geesten begonnen met het ’s nachts oogsten van verdejodruiven in Rueda, een jaar of twintig geleden, is er veel veranderd. Naast Rueda rukte Rías Baixas op, met geurige wijnen uit het koele noordwestelijke Galicië. Ondertussen blijft de vraag maar groeien. Ook in Galicië, maar dan een stuk landinwaarts, ligt de Valdeorras, een groen geloverde streek tegen de Spaanse hoogvlakte, met flink wat Atlantische verkoeling door de zomerse dag heen. Op 600 meter hoogte vind je er de wijngaarden van Bodega Santa Marta, een bescheiden familiebedrijf. Hun Abadía de Nostín Godello 2012 dauwt van appel, peer en bloemetjes, met achter het knisperige een aangenaam laagje rondheid, het resultaat van een wat langer verblijf op de eigen droesem. Modern gemaakt, godzijdank. Want leer nou dat de beste wijnen niet van de pittoreske, ouderwetse wijnboeren komen, maar van bedrijven met hinderlijk veel roestvrij staal en blinkend gepoetste tegels. De romantiek zit in het opdrinken van de wijn, niet in het maken.

 

Abadía de Nostín Godello 2012, Valdeorras

www.lesgenereux.nl € 9,10

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.