Wijn

Koel nazomerrood: Bardolino

Nog aan het Gardameer geweest, de afgelopen weken? Ik ook niet. Vorig jaar even gegluurd vanuit onze operabasis in Verona en ik wist niet hoe gauw ik weer weg moest komen. Maar de heuvels langs dat buiten augustus zo fraaie wateroppervlak zijn de bakermat van de Bardolino. Lang was dat vrolijke slobber, het best te bemachtigen in 2-literflessen, waarbij dan steevast eufemistisch werd gesteld dat het een ‘lichte wijn’ was. Nu ben ik dol op lichte wijn, maar dan goede. Ik vond het dan ook jammer dat de nieuwe, verlichte generatie wijnmakers in de streek opeens serieuze wijnen ging maken, waar ‘licht’ ook in die goede zin niet op van toepassing was. Maar kijk, daar komt opeens Gino Fasoli. Diens biologische, paarsrode Bardolino By The Grape heeft het helemaal, lichtvoetigheid, knerp, intensiteit. Hij buitelt en springt met knapperige kersengeuren en zo’n heldere smaak waarvan je openbaar gaat smakken. En wat nou het mooiste is: je schenkt hem koelkastkoud als ‘witte’ wijn bij nazomerse buitentoestanden, en ongekoeld als de herfstige gedachten je te pakken nemen. Ik wens u en mijzelf dus vooral veel klaterend koele Bardolino toe, bij de laatste barbecue of anderszins. Nog één keertje lamskoteletjes, ach, toe!

 

Fasoli Gino Bardolino By The Grape 2012, tijdelijk € 7,50, www.bythegrape.nl.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Koel nazomerrood: Bardolino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.