Wijn

Koel nazomerrood: Bardolino

Nog aan het Gardameer geweest, de afgelopen weken? Ik ook niet. Vorig jaar even gegluurd vanuit onze operabasis in Verona en ik wist niet hoe gauw ik weer weg moest komen. Maar de heuvels langs dat buiten augustus zo fraaie wateroppervlak zijn de bakermat van de Bardolino. Lang was dat vrolijke slobber, het best te bemachtigen in 2-literflessen, waarbij dan steevast eufemistisch werd gesteld dat het een ‘lichte wijn’ was. Nu ben ik dol op lichte wijn, maar dan goede. Ik vond het dan ook jammer dat de nieuwe, verlichte generatie wijnmakers in de streek opeens serieuze wijnen ging maken, waar ‘licht’ ook in die goede zin niet op van toepassing was. Maar kijk, daar komt opeens Gino Fasoli. Diens biologische, paarsrode Bardolino By The Grape heeft het helemaal, lichtvoetigheid, knerp, intensiteit. Hij buitelt en springt met knapperige kersengeuren en zo’n heldere smaak waarvan je openbaar gaat smakken. En wat nou het mooiste is: je schenkt hem koelkastkoud als ‘witte’ wijn bij nazomerse buitentoestanden, en ongekoeld als de herfstige gedachten je te pakken nemen. Ik wens u en mijzelf dus vooral veel klaterend koele Bardolino toe, bij de laatste barbecue of anderszins. Nog één keertje lamskoteletjes, ach, toe!

 

Fasoli Gino Bardolino By The Grape 2012, tijdelijk € 7,50, www.bythegrape.nl.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Koel nazomerrood: Bardolino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.