Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept koolvis met stoofsla en fleur de sel

Zeezout… wat zoemt het lekker hè? Zzzzzeezzzzout. Zeezout zoemt en allitereert en is chic. Ik heb ook zo’n mooi busje fleur de sel staan, helemaal uit Guérande. Fleur de sel is zout dat spontaan komt bovendrijven in de zeezoutpannen, als de wind gunstig is. Heerlijk, zo’n verhaal. En je zou er allerlei prachtige smaken in moeten kunnen aantreffen.

Maar gisteren zat ik weer eens te staren langs een glaasje calvados – herfst, u kent dat – en mijmerde ik over hoeveel grammen zout we eten en wat er dan in die grammen zat. Ja, we krijgen te veel binnen, ik weet het, en dat komt door kant-en-klaar eten, zoutjes en door mij, omdat ik zeg dat je je eigen eten op smaak moet brengen. Maar in hoeveelheid is het niks, vergeleken met andere ingrediënten. Zou de smaak er dan toe doen? Volgens mij niet. Net zo min als de zo bejubelde mineralen een effect zouden hebben op de gezondheid. Jazeker hebben we magnesium nodig. Maar die krijgen we met andere voedingswaren zat binnen. En jodium zit er gek genoeg nauwelijks in zeezout.

Nou ja, laat ik het er maar op houden dat zeezout vooral leuk is om mee te garneren. Dan proef je eventuele smaakjes nog echt, en dat knarsen is vrolijk. Het werkt het best als het op een gerecht ligt dat zelf zacht is, smeltend bijna. We gaan daarom vis smoren in boter en erbij komt stoofsla, lekker ouderwets en ouderwets lekker.

Zout de vis en laat een kwartier staan. Snijd de slakropjes voorzichtig in de lengte in tweeën, precies door het kontje, zodat er samenhang blijft. Was ze voorzichtig. Breng een grote pan water aan de kook en blancheer de sla twee minuten. Laat uitlekken en druk er water uit. Smoor de sla dan met een lepel boter en wat zout in een koekenpan, op halfhoog vuur, onder een deksel, een minuut of 5.

Verhit twee lepels boter en bak er de vis in, onder een deksel, op laag vuur. Draai halverwege heel voorzichtig om met een grote spatel. Vis is snel gaar; een minuut of drie per kant is zat. Leg op warme borden. Roer het limoensap en de resterende boter door de bakboter. Giet de saus meteen over de vis en leg de sla ernaast. Bestrooi met wat fleur de sel.

Koolvis met stoofsla en fleur de sel voor 4 personen:

600 gram koolvisfilet (of iets anders), in 4 of 8 mootjes

4 hartjes van kropsla

100 gram boter

1 eetlepel limoensap

fleur de sel

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.