Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Kruidige kapucijnersoep met citroen

De decadentie schrijdt voort, corona of geen corona. Gaten in je broek noem ik decadent. Cynisch, bijna. Een vrolijker teken der decadente tijd was de hondenwijn waarvoor onlangs geadverteerd werd. ‘Een wijntje drinken met je hond, dat is nog eens gezellig. Houden ze niet eens een kater aan over. Proost!’ Als het nou 1 april was geweest, maar nee. Het kan uiteraard geen wijn zijn, en anders dan alcoholvrije wijn was het voorheen ook geen wijn, lijkt me. Dus Voedsel- en Warenautoriteit, kom er maar in!

Ik was er nog nauwelijks van bekomen of ik kreeg een persbericht over een kookboek met recepten voor hondensnacks, Snoepdog. ‘Want de liefde van de hond gaat ook door de maag!’ Nou, dat is niet zo. Nu wordt het toch echt tijd om naar Transandijvië te verhuizen, waar het internet nog per ossenkar bezorgd wordt, eens per maand. E-mails moet je daar ontcijferen op een scherm van 10 bij 12 pixels en dat valt nog niet mee. De bevolking overleeft er rustiek op kapucijners op even dagen, grauwe erwten op de oneven. Ik spiegel me daar alvast aan door zelf de gedroogde knikkertjes te weken en te koken, een grondstoffelijk klusje dat rust geeft in het hoofd. Gezonde lichaamsbeweging krijg je na consumptie vanzelf, maar dan intern. Voor peristaltische oefeningen hoef je je stoel niet uit.

 

Kruidige kapucijnersoep met citroen

Lunchgerecht voor veel personen

 

500 g gedroogde kapucijners of grauwe erwten (of 3 blikken)

3 rode uien

3 tenen knoflook

4 cm verse gember

1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt

1 eetlepel komijnpoeder

1 eetlepel korianderpoeder

1 eetlepel kurkumapoeder

5 eetlepels olie

150 g worteljulienne (als je wilt kant-en-klaar)

Optioneel: bouillonblokjes

2 citroenen

 

Week de droge erwten een nacht in ruim koud water. Kook ze daarna zachtjes gaar in 1-1,5 uur. Ik gebruik de snelkookpan, daarin gaat het in 15 minuten.

Snijd 2 rode uien doormidden en daarna in dunne plakken. Doe de 3e ui met de knoflook en gember, alles gepeld uiteraard, in het bakje van de staafmixer, samen met het gehakte pepertje en de specerijen, en draai tot prut.

Fruit de plakken ui in de olie tot ze zacht beginnen te worden. Voeg het prutje toe en bak rustig 4 minuten mee.

Pureer de kapucijners in hun vocht met de staafmixer. Voeg het uibaksel en de wortelrasp toe en warm goed door. Proef en breng op smaak met zout of bouillonblokjes. Knijp aan tafel lekker citroensap in je bord soep.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.