Groentegerechten | Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Kruidige sperziebonen en paprika’s met kappertjes

Opnieuw was een Volkskok geveld door viraal geweld, vorige week, onze jonge Sake Slootweg nog wel. Ik sprong in de bres, zwaaiend met mijn pollepel, grommend en blazend, brullend en sissend. Maar zolang iedereen anderhalve meter weg bleef was het risico nihil.

Wat zou nou versterkend voedsel zijn voor gekwelden van geest en lichaam? De echte patiënten verliezen hun geur en daarmee hun smaak, hoor ik, maar het komt weer terug, de hemel zij geprezen – houd vol, Sake!

Ik wou het maar eens hebben over die gerechtjes die ik normaal niet in deze rubriek vermeld, omdat ik er bij denk ‘dat willen de lezers niet’. Te simpel, te klein, te zeer bijgerecht, zoals mijn achteloze groentegerechtjes. Aan de andere kant: we eten nooit genoeg groente en wie weet komt dat doordat we er te weinig smaak aan geven. In water gekookte groenten zijn verbijsterend saai, zeker wanneer kokers er braaf weinig zout bij doen. Dat kan beter.

 

Kruidige sperziebonen en paprika’s met kappertjes

Voor- of bijgerechten voor 2 personen

 

Sperzieboontjes:

400 g sperziebonen

1 teen knoflook

3 eetlepels olijfolie

3 tomaten uit blik

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel komijnpoeder

Chilipoeder naar smaak

1 theelepel suiker

 

Paprika’s:

4 rode puntpaprika’s

2 à 3 eetlepels kappertjes, uitgelekt

1 teen knoflook, gehakt

4 eetlepels uitstekende olijfolie

 

Sperziebonen: snijd de steelaanzet van de boontjes, laat het puntje aan de andere kant zitten als het niet verdroogd is. Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en doe de boontjes erin. Kook beetgaar.

Bak de knoflook in de olie tot hij geurt en doe de tomaten erbij. Druk ze stuk en pruttel in 5 minuten tot saus. Doe de andere ingrediënten erbij plus wat zout. Hussel de uitgelekte sperziebonen met de saus.

 

Paprika’s: zet de oven aan op 180 graden. Snijd de paprika’s in de lengte in helften, maar check eerst even wat de platte kanten zijn: de helften moeten straks netjes plat liggen en niet omrollen. Verwijder de zaadlijsten met de zaadjes. Neem een ovenschaal waar ze allemaal naast elkaar in passen en vet de bodem heel lichtjes in met wat olie. Schik de paprika’s erin, met hun binnenkant naar boven. Bestrooi ze met wat zout. Verdeel de knoflook en de uitgelekte kappertjes over de paprika’s en besprenkel alles met olijfolie. Misschien is er iets meer nodig dan die 4 eetlepels.

Zet de schaal in de oven en bak 25 minuten.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.