Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Krulandijviesalade met spekjes en kaas

Watjes, dat zijn de Nederlanders, tenminste als het op het eten van bittere dingen gaat. Want waar is de frisée? De krulandijvie die vrolijk en geel en groen de saladekommen siert, het lijf kietelt, maag en hart en hersens verblijdt? Ik was weer op de zondagse markt in Chablis, waar toeristen en bewoners goedgemutst hun levensbemiddelende inkopen doen. Even biefstuk halen bij de paardenslager, paté bij de charcutier, olijven bij de Marokkaanse verkoper. En overal moet je in de rij, bij kaasaffineur Thomas het langst. Ergens in het programma zit het koffiemoment, althans voor de Nederlanders, aangezien heel wat Fransen tegen die tijd al van kleine glaasjes wit nippen.

Hoe dan ook, de groenteman had frisée. Alle groentemannen hadden frisée. Die ze steevast vanuit het binnenste half omdraaien, opdat je ziet hoeveel gul geel krulsel er in het hart zit. Dat was fijn en ik kocht zo’n mooie struik, om hem daarna thuis te serveren als salade met warme spekjes en reepjes kaas.

Eenmaal terug in Nederland gekeken: nergens frisée. Ooit, in de jaren 90 of zo, zag je het overal, nu niet meer. Het spul is een beetje bitter en dat heeft hem vast de Hollandse das omgedaan. Speuren dus, lekkerbekken, zoeken, vragen, zeuren desnoods, bij groenteverkoper en op de markt. Ik heb nog niet gekeken bij Marokkaanse en Turkse winkels. Misschien dat de klanten daar een meer volwassen smaak hebben?

 

Krulandijviesalade met spekjes en kaas

Voor/lunchgerecht voor 2 personen

 

1 dikke theel. mosterd

2 eetl. wijnazijn

6 eetl. olijfolie

100 g gerookt buikspek

100 g belegen of extra belegen goudse, of emmental

paar knuisten krulandijvie uit het hart van de krop (en anders in godsnaam maar kropsla)

 

Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn en olie met een snuf zout. Proef. Ik doe er altijd een mespunt suiker bij. Voeg daarna 2 of 3 eetlepels water toe.

Snijd het spek aan dunne reepjes. Voorgesneden reepjes kunnen wel, maar zijn doorgaans van rottiger kwaliteit dan spek aan een stuk. Bak ze zonder vet rustig in een koekenpannetje tot ze aardig kleuren, uitbakken is niet de bedoeling.

Snijd de kaas in vergelijkbare reepjes. Was en droog de frisée. Meng vlak voor serveren de vinaigrette door de sla en bekroon op de borden met spek en kaas. Hussel nooit met spek en kaas er al in, want dan komen die per definitie op de bodem van de kom. Wijn erbij: traditioneel niet. Maar koude picpoul de pinet is wel erg lekker.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.