Wijn

Kwaliteitswijn bij Vojacek

 

Waarom zou je wijn kopen bij een (online) speciaalzaak? Supermarkten hebben toch ook goede wijn? Jazeker, de een (AH, Plus) wat meer dan de ander. Maar de leuke of zelfs goede wijnen vind je er tussen matig spul. Wat moet je kiezen? Er zijn echter speciaalzaken waar alles indruk maakt. Neem Vojacek. Wat ik er ook van proef, elke fles is een aanrader, in zijn categorie dan. Op de Morellino di Scansano Reserva 2010 van Terenzi werd ik stante pede verliefd, een inpakkende, van sappig bramenfruit ritselende, verdrietverdrijvende wijn van de sangiovesedruif, een neef dus van Chianti. Hij is afkomstig uit de Maremma, een stuk Toscane bij de zee, en heeft het niveau van een uitstekende Rosso di Montalcino; ik fleurde er een grauw verregend weekend mee op. Maar goedkoop is hij niet. Voor door de week zou ik de Domaine Mas Cremat ‘Les Tamarius’ 2012 nemen, aangenaam rood uit Frans Catalonië van syrah en grenache. Comfortwijn is dat, met meer karakter dan het gebruikelijke supermarktrood, vertrouwwekkend kloppend en passend bij velerlei eten en stemmingen.

Is het niet aangenaam om leveranciers te hebben waar je terecht kunt zonder gidsen en adviezen, gewoon omdat de kwaliteitsselectie er in goede handen is?

 

Morellino di Scansano Reserva 2010, Terenzi, € 18,95

Domaine Mas Cremat ‘Les Tamarius’ 2013, € 6,75

 

www.vojacek.nl

 

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.