Wijn

Lanson Demi-Sec, AH

lanson-demi-sec

En voorts ben ik van mening dat ‘droog’ in wijn overschat wordt. Zo, dan heb ik dat maar eens gezegd. Natuurlijk blief ik ook geen snoepjeszoet in stoere rode wijnen, maar jongens, jongens, wat wordt er neergekeken op wit met wat aangenaam restzoet. In bubbelland is het nog erger. ‘Brut nature’ moet het wezen, bruis van zure perfectie, wijn die de oren doet krullen, die krijtstrepen trekt achter de kiezen. Schitterend, maar niet altijd. Ondertussen lijken Champagnemakers zich te schamen voor de ooit populairste versie van hun wijn, die ‘demi-sec’ heet maar gewoon friszoet is. Sommeliers preken tegen het zoet, ‘kenners’ voegen zich in het koor. Nou, daar heeft de consument een antwoord op. ‘De demi-sec is bij ons bijna de hardst lopende Champagne,’ zegt Spike Huisman, de wijnman van Albert Heijn. En zo is dat. Op oudejaarsavond smaakt die iets zoete Champ uitstekend bij de hapjes, de huzarensla, het vuurwerk en de oliebollen. Ik proefde de Ivory Label van Lanson: een zonnetje van mousserend geluk, smakkend van amandelgeur, van honing en specerijen. Belletjes die bellen in de winternacht, voornaam zoet en evenwichtig. Op naar 2018!

 

Lanson Champagne Ivory Label demi-sec

Albert Heijn, € 29,99

 

Prijs/kwaliteit 8

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.