Wijn

Lanson Demi-Sec, AH

lanson-demi-sec

En voorts ben ik van mening dat ‘droog’ in wijn overschat wordt. Zo, dan heb ik dat maar eens gezegd. Natuurlijk blief ik ook geen snoepjeszoet in stoere rode wijnen, maar jongens, jongens, wat wordt er neergekeken op wit met wat aangenaam restzoet. In bubbelland is het nog erger. ‘Brut nature’ moet het wezen, bruis van zure perfectie, wijn die de oren doet krullen, die krijtstrepen trekt achter de kiezen. Schitterend, maar niet altijd. Ondertussen lijken Champagnemakers zich te schamen voor de ooit populairste versie van hun wijn, die ‘demi-sec’ heet maar gewoon friszoet is. Sommeliers preken tegen het zoet, ‘kenners’ voegen zich in het koor. Nou, daar heeft de consument een antwoord op. ‘De demi-sec is bij ons bijna de hardst lopende Champagne,’ zegt Spike Huisman, de wijnman van Albert Heijn. En zo is dat. Op oudejaarsavond smaakt die iets zoete Champ uitstekend bij de hapjes, de huzarensla, het vuurwerk en de oliebollen. Ik proefde de Ivory Label van Lanson: een zonnetje van mousserend geluk, smakkend van amandelgeur, van honing en specerijen. Belletjes die bellen in de winternacht, voornaam zoet en evenwichtig. Op naar 2018!

 

Lanson Champagne Ivory Label demi-sec

Albert Heijn, € 29,99

 

Prijs/kwaliteit 8

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.