Wijn

Lello Branco 2016

lello-branco

Zou het in de Dourovallei ook zo winters zijn? Zo triest, zo guur, zo kledderig? Ik ben er alleen in het voorjaar geweest, toen het schitterende dal met zijn wijngaardterrassen een appelgroene jas had aangetrokken en vogeltjes er de lente bejubelden. Aan dergelijke herinneringen klamp ik me maar vast, want januari in Nederland is toch een grauwe toestand, een limbo, een niets-in-afwachting-van. Gelukkig is er witte wijn uit Portugal om ons te troosten. Een verheugend vreemde witte wijn nog wel, voor niet al te veel geld. De Lello Branco 2016 komt uit dat Dourogebied, een streek waar witte wijn vroeger, als men hem al maakte, een vineus gedrocht was dat alleen door desperate inboorlingen werd geconsumeerd. Maar de makers van port doen aan verrukkelijke branchevervaging. Met blikkerend nieuwe inzichten en roestvrijstalen koeltechniek klateren er nu frisse witte en rode wijnen in de glazen. De Lello lijkt in niets op Chardonnays en Sauvignons Blancs. Bleek strogeel, intens ruikend naar peer en citrus met wat rokerigs, precies het midden houdend tussen fris en rond: een Portugese zomerdroom voor de Hollandse winterdag.

 

Lello Branco 2016, Borges, Douro

Plus, € 5,49

 

Prijs/kwaliteit 9

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Lello Branco 2016

  1. Hallo Meneer Kleyn , we waren in Nederland met de Plus om de hoek. Ik kocht 2 flessen Lello Douro na de Volkskrant te hebben gelezen . . Zitten nu weer in Frankrijk aan tafel met een bordje choucroute en drinken de Lello. Heerlijk, verrassend ! Merci ! Hartelijke groet, Maria Heus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.