Wijn

Lello Branco 2016

lello-branco

Zou het in de Dourovallei ook zo winters zijn? Zo triest, zo guur, zo kledderig? Ik ben er alleen in het voorjaar geweest, toen het schitterende dal met zijn wijngaardterrassen een appelgroene jas had aangetrokken en vogeltjes er de lente bejubelden. Aan dergelijke herinneringen klamp ik me maar vast, want januari in Nederland is toch een grauwe toestand, een limbo, een niets-in-afwachting-van. Gelukkig is er witte wijn uit Portugal om ons te troosten. Een verheugend vreemde witte wijn nog wel, voor niet al te veel geld. De Lello Branco 2016 komt uit dat Dourogebied, een streek waar witte wijn vroeger, als men hem al maakte, een vineus gedrocht was dat alleen door desperate inboorlingen werd geconsumeerd. Maar de makers van port doen aan verrukkelijke branchevervaging. Met blikkerend nieuwe inzichten en roestvrijstalen koeltechniek klateren er nu frisse witte en rode wijnen in de glazen. De Lello lijkt in niets op Chardonnays en Sauvignons Blancs. Bleek strogeel, intens ruikend naar peer en citrus met wat rokerigs, precies het midden houdend tussen fris en rond: een Portugese zomerdroom voor de Hollandse winterdag.

 

Lello Branco 2016, Borges, Douro

Plus, € 5,49

 

Prijs/kwaliteit 9

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Lello Branco 2016

  1. Hallo Meneer Kleyn , we waren in Nederland met de Plus om de hoek. Ik kocht 2 flessen Lello Douro na de Volkskrant te hebben gelezen . . Zitten nu weer in Frankrijk aan tafel met een bordje choucroute en drinken de Lello. Heerlijk, verrassend ! Merci ! Hartelijke groet, Maria Heus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.