Wijn

Les Hauts de Janeil Syrah Rosé 2009

Waarom deze rosé? Allereerst omdat het rosétijd is. Maar ja, dan moet zo’n wijn wel passen bij de vis met zijn anijssmaak van gisteren. Een beetje pit hebben, naast al dat zonnige roze gebloos. En dan weer niet zo’n hupsakeeig zuurtjesaroma en verstopte zoetjes, want dat hoort allerminst bij het Zuid-Franse zomergevoel, bij stoppelig geschroeide heuvels en wilde venkel…

Het werd een rosé uit de Languedoc, van de syrahdruif. Die levert kracht en intense fruitgeuren aan vooral rode wijnen. In combinatie met bepaalde gistsoorten kan er in rosés precies dat hupsakeeig aroma ontstaan waar ik een hekel aan heb, maar het is bij deze Hauts de Janeil keurig vermeden. Hij is afkomstig van een bedrijf in Maury, op de zuidelijke flanken van het Corbièresmassief. Vanwaar je de zeebaarzen bijna in de Middellandse Zee kunt zien spartelen.

Verkrijgbaar

Wijnwinkels van Gastrovino (adressen op www.gastrovino.nl), 6,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.