Smaakvertellingen

Lezing Peter Klosse groot succes

 

 

Meer dan honderd bezoekers in de zaal en een fantastische spreker daarvoor, dat was de eerste Okuralezing van 2014 van de Academie Culinair Schrijven. Peter Klosse nam met aansprekend enthousiasme het ganse gezelschap mee op een onderzoekingstocht naar smaak en proeven of, volgens hem nog scherper, naar het fenomeen ‘lekker’. Voor heel velen van de aanwezigen kwamen veel van zijn overwegingen en inzichten als gloednieuw. Geen wonder, want volgens Klosse is de wetenschappelijke belangstelling voor proeven in de niet puur fysiologische zin kersvers. Onderzoek naar smaakpapillen van meervallen en grondeekhoorns is er zat; naar de beleving van mensen nog nauwelijks. Wie niet aanwezig was, had ongelijk. Maar er is hoop: komende week verschijnt Klosses nieuwe boek, The Essence of Gastronomy. En over een vertaling in het Nederlands wordt druk overlegd…

 

Op dus naar de volgende lezingen van de Academie Culinair Schrijven. De eerste op het programma is die over eten voor peuters en kinderen, op 28 januari. Daarna volgen er over wijngeschiedenis, over voedingskunde en het oerdieet, over 19e-eeuws eten in Nederland, een gastronomische toekomstvisie en tot slot een lezing over WordPress. Wees erbij! Informatie staat hier.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.