Meer dan honderd bezoekers in de zaal en een fantastische spreker daarvoor, dat was de eerste Okuralezing van 2014 van de Academie Culinair Schrijven. Peter Klosse nam met aansprekend enthousiasme het ganse gezelschap mee op een onderzoekingstocht naar smaak en proeven of, volgens hem nog scherper, naar het fenomeen ‘lekker’. Voor heel velen van de aanwezigen kwamen veel van zijn overwegingen en inzichten als gloednieuw. Geen wonder, want volgens Klosse is de wetenschappelijke belangstelling voor proeven in de niet puur fysiologische zin kersvers. Onderzoek naar smaakpapillen van meervallen en grondeekhoorns is er zat; naar de beleving van mensen nog nauwelijks. Wie niet aanwezig was, had ongelijk. Maar er is hoop: komende week verschijnt Klosses nieuwe boek, The Essence of Gastronomy. En over een vertaling in het Nederlands wordt druk overlegd…
Op dus naar de volgende lezingen van de Academie Culinair Schrijven. De eerste op het programma is die over eten voor peuters en kinderen, op 28 januari. Daarna volgen er over wijngeschiedenis, over voedingskunde en het oerdieet, over 19e-eeuws eten in Nederland, een gastronomische toekomstvisie en tot slot een lezing over WordPress. Wees erbij! Informatie staat hier.