Wijn

Little James’ Basket Press: gul wit en rood uit de Languedoc

Indisch eten en wijn: het blijft modderen. Want de ajam goreng uit de boekbespreking van gisteren is dan niet zoet, hij komt waarschijnlijk op tafel in gezelschap van allerlei gerechten die wel dat wel zijn, en nog pittig bovendien. Daarom vandaag gewoon een aanbeveling voor opmerkelijke witte en dito rode, beide met het label Little James’ Basket Press. Wijnmakers Louis en Cherry Barruol maken behalve goede Gigondas op hun Château de Saint-Cosme uitstekende, betaalbare wijnen van aangekochte druiven van elders.

De witte is van viognier en sauvignon blanc uit de Languedoc, abrikozig en grassig tegelijk, en knipoogt zichzelf daarmee naar een hoge notering in mijn lijstje voor Universeel Zomerwit. De rode rijpt in een solera, zoals dat ook bij sherry gebeurt. Daarbij worden vaten nooit helemaal geleegd, maar telkens aangevuld met jongere jaargangen. Zo bestaat de wijn voor 50 procent uit wijn van de laatste oogst, de andere helft is een mengsel van de jaren daarvoor. Rond, vol, kruidig, ik zou hem zo naast de ajam zetten. Hij is geheel en al gemaakt van de gulle grenachedruif. Dat in Frankrijk ongebruikelijke feit en het gedoe met de solera zorgen ervoor dat hij door de wijnwet wordt afgeserveerd naar de laagste categorie, Vin de Table de France. Niks van aantrekken.

Little James’ Basket Press , www.colaris.nl, € 7,50.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.