Wijn

Little James’ Basket Press: gul wit en rood uit de Languedoc

Indisch eten en wijn: het blijft modderen. Want de ajam goreng uit de boekbespreking van gisteren is dan niet zoet, hij komt waarschijnlijk op tafel in gezelschap van allerlei gerechten die wel dat wel zijn, en nog pittig bovendien. Daarom vandaag gewoon een aanbeveling voor opmerkelijke witte en dito rode, beide met het label Little James’ Basket Press. Wijnmakers Louis en Cherry Barruol maken behalve goede Gigondas op hun Château de Saint-Cosme uitstekende, betaalbare wijnen van aangekochte druiven van elders.

De witte is van viognier en sauvignon blanc uit de Languedoc, abrikozig en grassig tegelijk, en knipoogt zichzelf daarmee naar een hoge notering in mijn lijstje voor Universeel Zomerwit. De rode rijpt in een solera, zoals dat ook bij sherry gebeurt. Daarbij worden vaten nooit helemaal geleegd, maar telkens aangevuld met jongere jaargangen. Zo bestaat de wijn voor 50 procent uit wijn van de laatste oogst, de andere helft is een mengsel van de jaren daarvoor. Rond, vol, kruidig, ik zou hem zo naast de ajam zetten. Hij is geheel en al gemaakt van de gulle grenachedruif. Dat in Frankrijk ongebruikelijke feit en het gedoe met de solera zorgen ervoor dat hij door de wijnwet wordt afgeserveerd naar de laagste categorie, Vin de Table de France. Niks van aantrekken.

Little James’ Basket Press , www.colaris.nl, € 7,50.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.