Smaakvertellingen

Luistercolleges culinaire geschiedenis online!

Het heeft lang geduurd, maar is het zover: mijn tweede lezing over culinair historie is te beluisteren. Ik moest er weer een heel nieuw wiel voor uitvinden, want een voordracht met plaatjes blijk je te moeten bewerken als ‘video’, terwijl er toch niks beweegt. Hoe dan ook, het is allemaal te vinden op Youtube, via deze overzichtspagina.

 

De lezing ging over verschillende onderwerpen:

– de ontwikkelingen in de gastronomie van 1750 tot nu, met het logische accent op Frankrijk

– de veranderingen op het gebied van technologie, distributie, voedselconservering, en de inzichten omtrent gezondheid (componenten van voedsel, vitamines)

– het gewone eten van de mensen vanaf de 19e eeuw, de huishoudscholen

 

Na de pauze ging ik verder over

– Italië, de geschiedenis van pasta en het krijgen van een eigen gezicht van de gastronomie

– India en China, van heilige koeien tot eetstokjes

– Kruisbestuiving: wat zijn tradities, en in hoeverre hebben culturen en gewoonten van andere landen elkaar beïnvloed? Hoe oud zijn de nationale en regionale keukens?

 

Voor Youtube heb ik de lezing in zes stukken opgeknipt. Die komen niet precies overeen met de thema’s die ik hierboven uiteenzet, maar daar kom je wel achter. Luisteren!

De najaarscursus culinair/wijnschrijven is volgeboekt, maar op 8 februari 2021 start een nieuwe. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Luistercolleges culinaire geschiedenis online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.