Wijn

Lusitano: uitstekende rode wijn uit Portugal

Mensen, blijf er even bij. Ik zeg Portugal! Dat gaat het worden, op wijngebied, de komende jaren. Ik krijg namelijk verdacht veel goede Portugese wijn op de proeftafel, de laatste tijd. Dat betekent twee dingen: de kwaliteit van de Portugese wijnmakerij is de laatste jaren zeer goed geworden, en er die informatie wordt door Nederlandse wijnverdelers omgezet in importerende daden. Anderewijn.nl stuurde me een nobel drietal, waarvan ik de voordeligste het meest Volkskrantlezerwaardig vond. Er staat een fraai, Troje-achtig paard op het etiket en de naam heeft icoonwaarde voor bovenstaand betoogje, aangezien ‘Lusitano’ niks anders betekent dan Portugees.

Ach, ik weet nog dat in de jaren tachtig de Dão een kortstondig succes was als ontdekking uit het kloppende hart van Portugal. Een poos later weekten we het glazuur van onze tanden met bleke Vinho Verde. Maar nu is alles beter! Deze Lusitano komt uit de Alentejo en wordt gemaakt op een uit de as van de Anjerrevolutie herrezen wijngoed, de Adega Ervideira. Paars glanzend in het glas, jong fruitig met kers en zwarte peper, trekt een aangenaam remspoortje tannine achter de tong. Gemaakt van aragonez (dat is tempranillo), trincadeira en castelão. Ademt frisse weldadigheid en comfort. Puur 2014-wijn, met een opgeruimd karakter.

 

Lusitano Tinto 2011, Alentejo, € 10,-

www.anderewijn.nl

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

3 reacties op “Lusitano: uitstekende rode wijn uit Portugal

  1. Het is jammer dat er in Nederland zo weinig goede. Portugese wijnen te koop zijn. Ik heb er een paar jaar gewoond en durf te stellen dat de kwaliteit van de wijnen over het algemeen zeer goed is. En het mooie: de wijnen zijn relatief spot goedkoop!

  2. Is deze wijn ook in een winkel te koop? Ik wil graag 1 fles proberen en dan zijn de verzendkosten een beetje hoog om dat via een webwinkel te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.