Wijn

Mairena Bonarda 2016, Mendoza

mairena-bonarda

Nou schrijven ze het verdorie weer op: ‘trek 30 minuten voor het serveren open’. De makers van de wijn van deze week nog wel! Het is een oud idee om een fles een poos voor het drinken van zijn stop te ontdoen om hem ‘lucht te geven’. Maar dat gebeurt niet. Het blootgestelde oppervlak is veel te klein. Als je een wijn wilt beluchten schenk je hem over, klotsend, in een ruimte karaf (wat heel iets anders is dan het decanteren van oude Port om de droesem van de wijn te scheiden). Beluchten moet een jonge wijn soepeler maken, het opgesloten aroma een zetje geven. Ik merk er doorgaans weinig van, maar wie wil gaat zijn gang.

Goed. Het gaat vandaag om de Bonarda 2016 van Mairena, een op ijle hoogte gelegen wijnbedrijf in Argentinië. Ook zonder beluchten pakte hij me in met boter en suiker, of beter gezegd met een intens aroma van zure kersen en beetje sigarenkist, en een kletsend volle, frisse, springerige smaak. Goed voor de sint, goed voor kerst, goed voor al onze zwakke en tedere momenten. Smulwijn.

 

Mairena Bonarda 2016, Mendoza, Argentinië

Colaris.nl, € 10,50

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.