Wijn

Mairena Bonarda 2016, Mendoza

mairena-bonarda

Nou schrijven ze het verdorie weer op: ‘trek 30 minuten voor het serveren open’. De makers van de wijn van deze week nog wel! Het is een oud idee om een fles een poos voor het drinken van zijn stop te ontdoen om hem ‘lucht te geven’. Maar dat gebeurt niet. Het blootgestelde oppervlak is veel te klein. Als je een wijn wilt beluchten schenk je hem over, klotsend, in een ruimte karaf (wat heel iets anders is dan het decanteren van oude Port om de droesem van de wijn te scheiden). Beluchten moet een jonge wijn soepeler maken, het opgesloten aroma een zetje geven. Ik merk er doorgaans weinig van, maar wie wil gaat zijn gang.

Goed. Het gaat vandaag om de Bonarda 2016 van Mairena, een op ijle hoogte gelegen wijnbedrijf in Argentinië. Ook zonder beluchten pakte hij me in met boter en suiker, of beter gezegd met een intens aroma van zure kersen en beetje sigarenkist, en een kletsend volle, frisse, springerige smaak. Goed voor de sint, goed voor kerst, goed voor al onze zwakke en tedere momenten. Smulwijn.

 

Mairena Bonarda 2016, Mendoza, Argentinië

Colaris.nl, € 10,50

 

Prijs/kwaliteit 8,5

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.