HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Maïstortilla’s met ham, spinazie en champignons

Er gebeurt hier geen barst. Ik heb geen afspraken, we kunnen niet naar restaurants of films of concerten. Werk genoeg en toch tijd over. Daarom ben ik maar vast begonnen aan het schrijven van een volgend boek, over wijn dit keer, terwijl het andere nieuwe nog bij de corrector ligt; dat verschijnt in juni en gaat over Frankrijk.

Ah, Frankrijk! De droomkwaliteiten daarvan worden met de dag groter. Telkens als ik opkijk van het typen, verzin ik mezelf in een of ander plattelandsrestaurantje waar een patron of patronne me de heerlijkste heerlijkheden voorzet. Allemaal ouderwets natuurlijk, in tijden van emotionele ontbering vallen we terug op vertrouwde dingen. Zo’n terrine met paté op tafel, een mes erin gestoken, de pot augurkjes met houten tang ernaast. Poulet à la basquaise, met een weelde van gestoofde paprika’s. Een echte zelfgemaakte crème caramel, het ei lekker gekleurd door de oven.

Gisteren bereikten mijn reizende gedachten de ficelles picardes, opgerolde flensjes met ham, champignons en room. Maar toen ze overstaken naar de frontale kookkwab in mijn hersenen bemoeiden de crespelle alla fiorentina zich ermee, die met spinazie gevuld zijn. En voorts had ik nog Mexicaanse maïstortilla’s liggen. Alors, vive la France!

 

Maïstortilla’s met spinazie en champignons

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

 

4 eetlepels olie

300 g verse spinazie, gewassen

250 g champignons, in plakjes

50 ml witte wijn

2 eetlepels bloem

200 ml slagroom

1 ei, losgeklopt

optioneel: 4 plakken gekookte ham

4 maïstortilla’s

 

Doe 2 eetlepels olie  en de spinazie in een flinke koekenpan, sluit af met een deksel en laat op halfhoog vuur slinken. Meng er zout en misschien peper door.

Bak in een andere pan op hoog vuur de champignons in 2 eetlepels olie tot ze beginnen te kleuren. Schenk er dan de witte wijn bij en laat 1 minuut bruisen. Strooi de bloem erover en meng grondig. Voeg de room toe en laat op heel laag vuur 4 minuten sudderen. Breng goed op smaak met zout. Zet het vuur uit en meng er het ei door.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ovenschaal waar 4 opgerolde tortilla’s precies in passen. Veeg de schaal in met een beetje saus. Leg er 1 tortilla in en leg er desgewenst een plak ham op. Verdeel er spinazie over en een lepel champignons. Rol op. Maak zo nog 3 tortilla’s. Verdeel de resterende saus in een streep over de bovenkant. Bak 15 minuten in de oven; geef er sla met een vinaigrette bij.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

3 reacties op “Maïstortilla’s met ham, spinazie en champignons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.