Wijn

Marof Red 2013, Slovenië

marof-red

Helemaal achteraan, in het noordwestelijke puntje van Slovenië, opereert een wijnbedrijf dat Marof heet. Zoals ik het nu opschrijf lijkt het een uithoek, maar zoals u weet is alles betrekkelijk. Hongarije en Oostenrijk zijn vlakbij en honderd jaar geleden was dit het hart van het Habsburgse rijk. Een Hongaarse edelman, Szápáry, bouwde er in 1905 een jachthut (zo eentje met een toren en 18 kamers) en nu is dat het hoofdgebouw van een wijnonderneming met een directeur en een oenoloog en conferentie- en trouwfaciliteiten. De wijn is goed. De wijn is zelfs uitstekend. Vandaar dat Marco Winterberg van zijn Duitse en Oostenrijkse pad afweek en flessen naar Nederland haalde. Ik viel op de Malof White maar vooral op de Red, een ondanks zijn vier jaren ouderdom jeugdig smakende wijn van zweigelt- en blaufränkischdruiven, ongefilterd gebotteld en intens geurend naar rood fruit met een chic randje eikenhout. Zo’n omschrijving gaat voor veel wijnen op, dat weet ik, maar het is niet altijd dat alles precies op zijn plek valt, intens genoeg is, me inpakt met boter en suiker. Herfstwijn met de ideale leunstoelkwaliteit, fijn bij boerenkool en kerstdiner.

 

Marof Red 2013, Slovenië

Winterbergwijnen.nl € 11,50

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.