Wijn

Marof Red 2013, Slovenië

marof-red

Helemaal achteraan, in het noordwestelijke puntje van Slovenië, opereert een wijnbedrijf dat Marof heet. Zoals ik het nu opschrijf lijkt het een uithoek, maar zoals u weet is alles betrekkelijk. Hongarije en Oostenrijk zijn vlakbij en honderd jaar geleden was dit het hart van het Habsburgse rijk. Een Hongaarse edelman, Szápáry, bouwde er in 1905 een jachthut (zo eentje met een toren en 18 kamers) en nu is dat het hoofdgebouw van een wijnonderneming met een directeur en een oenoloog en conferentie- en trouwfaciliteiten. De wijn is goed. De wijn is zelfs uitstekend. Vandaar dat Marco Winterberg van zijn Duitse en Oostenrijkse pad afweek en flessen naar Nederland haalde. Ik viel op de Malof White maar vooral op de Red, een ondanks zijn vier jaren ouderdom jeugdig smakende wijn van zweigelt- en blaufränkischdruiven, ongefilterd gebotteld en intens geurend naar rood fruit met een chic randje eikenhout. Zo’n omschrijving gaat voor veel wijnen op, dat weet ik, maar het is niet altijd dat alles precies op zijn plek valt, intens genoeg is, me inpakt met boter en suiker. Herfstwijn met de ideale leunstoelkwaliteit, fijn bij boerenkool en kerstdiner.

 

Marof Red 2013, Slovenië

Winterbergwijnen.nl € 11,50

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.