Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Masamansoep met kippenlevertjes

Het komt in vlagen, bij eters en kopers, bij verkopers en producenten, instanties en overheden: druk maken over voedselverspilling. Ja, het is erg. Het is zonde. Het is een schande, zo je wilt. Maar het is ook logisch. We willen én veel keus én we zijn bang. Bang om ziek te worden, om buikgriepen, salmonellavergiftigingen en e-colirampen over onszelf af te roepen. Daarom staan er data op de verpakkingen. De meeste mensen nemen die veel strakker dan ze zijn bedoeld. Tht-data zijn zeer veilige inschattingen. Blikken zijn schier oneindig te bewaren, glazen potten in het donker ook. Gedroogde waren als pasta en rijst blijven jaren goed. Zeezout van miljoenen jaren oud een tht-datum? Lachen.

Kwetsbaar spul heeft een ‘te gebruiken tot’-datum. Daarvan gooien verkopers ongelofelijk veel weg. Terwijl ik bijvoorbeeld vlees tot ver daar voorbij durf te eten. Nee, niet rauw natuurlijk. Dus sla je slag, koop die afgeprijsde waar en leg hem desgewenst nog een paar dagen koud weg.

Kippenlever is ook zo’n artikel waarvan ik vermoed dat de bulk richting diervoeding verdwijnt. We eten immers zoveel kip! Onlangs lag een portie ervan met zo’n dreigstickertje erop in het schap. Voor de muil van de weggooihel weggesleept. Er mijn masamancurry mee gemaakt, met extra aardappeltjes erdoor, zodat we hem als maaltijdsoep konden eten, zonder rijst dus. Want die was nét over de datum.

 

Masamansoep met kippenlevertjes

Maaltijdsoep voor 2 personen

200 gram kippenlevers

1 rode peper, in stukken

1 theel. gemalen komijn

1 theel. gemalen koriander

1 mespunt kaneel

1 mespunt kardemompoeder

1 theel. kurkuma

1 ui, grof gesneden

3 tenen knoflook

1 eetlepel suiker

6 eetlepels olie

150 ml kokosmelk

25 gram pinda’s

5 blaadjes limoenblad (optioneel, toko), fijngesneden

400 g krieltjes

sap van 1 limoen

3 eetlepels Thaise vissaus

 

Snijd de kippenlevers in stukken, verwijder zo’n beetje de witte fliebertjes. Draai de peper (met zaad voor pittig) met de specerijen, ui, knoflook, suiker en olie in of met een machine tot prut. Fruit het mengsel een minuut of 3 aan in een braadpan of wok. Voeg dan de kokosmelk, pinda’s, citroenblad en aardappelen toe, en zo veel water dat de aardappelen net onder staan. Voeg zout toe. Laat afgedekt zachtjes koken tot ze beetgaar zijn, in circa 20-25 minuten. Roer er dan de levertjes door en laat nog 10 minuten garen. Breng op smaak met vissaus, zout en limoensap (dan pas, want zuur vertraagt de garing van groente). Wijn: rode Côtes du Rhône.

Op 13 maart 2023 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 16 april! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Masamansoep met kippenlevertjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.