Smaakvertellingen

Met Onno Kleyn naar de Provence in september

 

Ik begeleid komend najaar van 10-16 september een verrukkelijke wandel-smulreis naar de Provence, samen met de zeer ervaren wijnwandelreisorganisator Els Groot. En het programma is klaar! Jullie mogen allemaal mee, zij het dat er al vijf plekjes geboekt zijn. Dus haast je en klik hier om je aan te melden.

 

Programma Smullen van de Provence
Een culinair avontuur met Onno Kleyn
1. Zondag
Aankomst bij het overnachtingsadres vanaf 15.00 uur. Installeren, bijkomen van de reis, bekijken van onze privé-orangerie! Over dit tuinhuis beschikken we de hele week. Neem vast een duik in het mooie zwembad, ga heerlijk relaxen in de schaduwrijke tuin of maak een wandelingetje over het domaine en in de nabije omgeving.
Om 19.00 uur is er een Provençaals aperitief op het terras onder de platanen en gaan we nader kennis maken met de wijnen van deze zuidelijke streek, met het programma en met elkaar.
Diner bij La Tuilière.

2. Maandag
We beginnen met een rustige wandeling naar Lourmarin. Door de wijngaarden loopt u naar het bruisende, artistieke plaatsje Lourmarin. Het heeft een imposant kasteel uit de Renaissance,

prachtige oude straatjes en vele andere bezienswaardigheden (zie streekinformatie).

Gezellige terrassen, galeries en winkeltjes.
Lunch op het terras van La Récré, bezoek aan biologisch (bijna biodynamisch) wijnbedrijf Château Fontvert.
Korte wandeling terug.
Diner: een reuze salade Niçoise, begeleid door de betere rosé de Provence.

 

3. Dinsdag
We bezoeken de kleine Chèvrerie de Cucuron, waar Jean-Philippe en Tina op ambachtelijke, natuurlijke wijze geitenkaasjes maken. Deze ligt op het platteland tussen Ansouis en Cucuron.
Hierna gaan we in het pittoreske, ronde dorp Cucuron, inkopen doen voor een zelf te bereiden diner. Lunch aan de dorpsvijver bij een van de restaurants.
Voor de liefhebbers is er een mooie, gemakkelijke wandeling te maken van 2 uur, waarbij je ook nog onderweg een dorp-met-café tegenkomt.

De rest van de middag brengen we samen met Onno door met voorbereidingen voor het diner. Dat is weliswaar heel gezellig, maar geheel vrijwillig. Je kunt een bijdrage leveren als meedenken, kruiden gaan zoeken, groenten snijden, maar ook kun je in je boek gaan lezen, aan het zwembad liggen . . . .

Daarna smullen we van het eigengemaakte diner, voorzien van heerlijke bij passende wijnen.

 

4. Woensdag
Deze dag is een echte rustdag, waarop iedereen kan doen wat hij wil.
Dat wil echter niet zeggen dat we geen leuke ideeën hebben! Zo is er altijd een wandeling mogelijk.
Tussen de middag wordt er een picknick verzorgd met allerlei Provençaalse producten. Wie mee wil helpen met boodschappen / spullen klaarzetten is van harte welkom!
Als je ’s avonds uit eten wilt, kun je naar het dorp beneden lopen, waar verschillende restaurants en eettentjes zijn. Ook mogelijk: bij een sterrenrestaurant eten (in Lourmarin, dus met auto of taxi).

 

5. Donderdag
Vertrek per auto naar La Madrague, nabij Saint Cyr. Vanuit het haventje maken we een schitterende wandeling over een kustpad hoog boven het water: prachtige vergezichten over een blauwe Méditerranée. Eilandjes, rotspunten in zee, stille baaitjes.

Lunch op het terras van het eenvoudige restaurant Chez Tonton Ju in de kleine Calanque du Port

d’Alon. Uitzicht over strandje, baai en zee. Duik in zee mogelijk!
Daarna rijden we door naar Cassis, om met een visser mee te gaan voor een tocht door het beschermde natuurgebied van de Calanques, de fjorden van de Côte d’Azur. Hij zal ons alles vertellen zijn beroep. (NB we gaan niet zelf vissen).
Diner is een verrassing.

6. Vrijdag
Naar Buoux, een prachtige tocht via een slingerweg door de smalle kloof “de Combe de Lourmarin”. Bij de Auberge des Seguins, idyllisch gelegen in de indrukwekkende diepe kloof van de Aigue Brun, start onze wandeling. Eerst een flinke klim via een zigzagpaadje, verder langs de rand van een plateau naar het stille gehucht Sivergues en via en door het bos terug.

Tapaslunch op het terras van de Auberge des Séguins, aan de voet van de loodrechte rots(klim)wand. Om af te koelen na de wandeling: er is hier een zwembad met een ruime ligweide.

Na de lunch rijden we naar Apt, naar een confiserie. Hier worden allerlei zoete heerlijkheden gemaakt van fruit.
Slotdiner begeleid door de beste wijnen van de zuidelijke Provence.

 

7. Zaterdag
Na het ontbijt is de reis afgelopen en rest ons alleen nog het inladen van de gekochte lekkernijen.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.