Wijn

Kersend lekkere wijn uit de Languedoc

Mourvèdre. Ooit van gehoord? Het is een druivenras. Een knoestig, grimmig, grommend druivenras dat veel mediterrane warmte nodig heeft en dan solide wijnen voortbrengt, met chique geurtjes en smaakjes. Maar hij is lastig. Een beetje te weinig zon en hij pruilt. Dan krijg je een roestige, schurende smaak in de wijn.

De Languedoc is Frankrijks vineuze speeltuin, gul gebakken in de zomerzon. Ondanks het klimaat is mourvèdre er niet populair bij het wijnmakend jongvolk. Nee, de druif is het fundament onder de wijnen van Bandol, oost van Marseille, en voegt finesse toe aan die van Châteauneuf-du-Pape en andere cru’s van de Rhône.

Ik was dus verbaasd een riant pruimende, kersend lekkere wijn te vinden uit de Minervois, een borstelig hoekje van de Languedoc, die voor de helft uit mourvèdre bestaat. De makers zijn Jean-Louis en Viviane Bellido, een stevig koppel dat de wijngaarden alweer jaren liefdevol onthoudt van kunstmest en pesticiden – ze zijn ‘in overgang’ naar biologische teelt. Dat laatste is weer een voorwaarde om geïmporteerd te worden door Vinoblesse, een huis dat grossiert in dergelijke juweeltjes. Bestel deze Métairie de Vênes maar eens, intens, stevig, goed, bij Loethes pasta en bij vleesgerechten.

 

Domaine des Murettes ‘La Métairie de Vênes’ 2010, Minervois, bij www.vinoblesse.nl , € 6,75.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.